Transport Online - 'No Surrender eiste tonnen van slachtoffers'

'No Surrender eiste tonnen van slachtoffers'

'No Surrender eiste tonnen van slachtoffers'
15-12-2017 17:10 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Voorman Henk Kuipers (53) van motorclub No Surrender wordt ervan verdacht een ondernemer te hebben afgeperst. Bij twee anderen zou dat ook zijn geprobeerd. Het gaat om bedragen van respectievelijk 91.000 euro, 250.000 euro en 500.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie werkte Kuipers als een soort incassobureau, inclusief bedreigingen in clubkleren.

Kuipers werd dinsdag gearresteerd in zijn woning in Emmen. Zijn voorarrest is vrijdag met twee weken verlengd.

Kuipers wordt ook verdacht van zware mishandelingen, diefstal met geweld en het vervalsen van een loonstrookje. Justitie wil hem later ook aanklagen voor het leiden van een criminele organisatie. Een 59-jarige man uit Sneek werd ook opgepakt.

Volgens De Telegraaf staat de aanhouding van Kuipers los van eerdere bedreigingen tegen Telegraaf-journalisten John van den Heuvel en Mick van Wely, vanuit No Surrender. Die worden apart onderzocht.

Het OM bekijkt de mogelijkheden om motorclub No Surrender te verbieden. Momenteel loopt er een soortgelijke zaak om motorclub Bandidos te verbieden. De rechtbank in Utrecht doet woensdag uitspraak in die civiele procedure.

Kuipers werd de afgelopen maanden gevolgd door camera's van omroep PowNed, voor een twaalfdelige webserie. Negen afleveringen zijn al uitgezonden. Van de beelden wordt ook een documentaire gemaakt. Het feit dat Kuipers voor zijn bijdrage een vergoeding heeft gekregen veroorzaakte vrijdag ophef. Minister Arie Slob (Media) wil weten wat er van waar is van die vergoeding en uit welke pot dit geld komt.

PowNed zegt overigens dat Kuipers geen 'loon' kreeg maar een onkostenvergoeding en dat die niet met belastinggeld is betaald, maar uit een apart potje van de vereniging. Zo'n onkostenvergoeding zou gebruikelijk zijn. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt met PowNed in gesprek te gaan om uit te zoeken of er echt sprake was van een vergoeding en of er regels zijn overtreden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions