Clicky


Reuzenradbouwer in financiële problemen

Reuzenradbouwer in financiële problemen
13-12-2017 17:41 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

DELAWARE - Reuzenradspecialist Mammoet-Starneth heeft in het Amerikaanse Delaware een aanvraag tot faillissementsbescherming ingediend. Het gaat om het Nederlandse samenwerkingsverband dat eerder dit jaar van de bouw van een groot reuzenrad in New York werd gehaald.

Mammoet-Starneth zou diverse ontwerp- en constructiedeadlines niet hebben gehaald en dat was voor ontwikkelaar New York Wheel reden om de banden met de Nederlanders te verbreken. Ook werd er een miljoenenclaim neergelegd bij de joint venture.

Mammoet-Starneth betreft een samenwerking van hijsbedrijf Mammoet en ingenieursbureau Starneth. Er wordt nu toevlucht genomen tot een zogeheten Chapter 11-regeling om nog iets te kunnen doen aan de ontstane financiële problemen. Ruwe schattingen over de schulden lopen uiteen van 100 miljoen tot 500 miljoen dollar.

Het rad in New York had met een hoogte van meer dan 190 meter het allergrootste reuzenrad ter wereld moeten worden. Het zou op Staten Island komen te staan, met uitzicht over Manhattan. Het project ligt vooralsnog stil. Mammoet en Starneth waren niet direct bereikbaar voor commentaar.