Clicky


'Contanten in rollades was drugsgeld'

'Contanten in rollades was drugsgeld'
13-12-2017 13:26 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - De 9,8 miljoen euro aan contanten die verstopt in kiprollades vanuit Roermond naar de Antillen werd gesmokkeld, is afkomstig uit drugshandel. Dat vermoedt de politie. Hoofdverdachte Hennie van R. zweeg woensdag in de rechtszaal in Zwolle over deze verdenking.

De 76-jarige man staat terecht op verdenking van het witwassen het geld. Van R. heeft twee transporten bekend en spijt betuigd. Een keer werd 2,8 miljoen euro in het vlees vervoerd, in een eerder transport 4,5 miljoen euro.

Waar het geld vandaan kwam, zei Van R. niet te weten. Hij vroeg zich het nooit af, ook niet of het drugsgeld was. 'Het is mij gevraagd dat te doen. En dat heb ik gedaan.''

De ondernemer zou de rollades op zondagen zelf hebben gemaakt. Slachtafval van kippen werd vermengd met slagroom. In plastic verpakte stapels bankbiljetten werden in de brij gestopt. Het vlees ging bevroren in containers naar Aruba.

In het strafdossier zit ook een foto uit oktober 2013. Te zien is een badkuip met daarin met bankbiljetten gevulde rollades. Van R. is aangeklaagd voor transporten in 2014 en 2015. Of hij eerder begon met het verpakken van het geld in vlees, daarover zweeg hij.

Hij werd in juni 2015 opgepakt toen containers met kiprollades op de Antillen aankwamen. Speurhonden ontdekten de bankbiljetten in het vlees, dat afkomstig was van het Roermondse bedrijf Castimex. Eigenaar daarvan is Van R.

Er staan ook twee andere verdachten terecht. De 71-jarige Aquiles C. vervoerde het geld van Amsterdam naar Roermond. Daar nam de 50-jarige Diana P. de tassen vol geld in ontvangst. Later woensdag komt de officier van justitie met zijn strafeisen.