Gladheidsbestrijder Adrie Kuijer ruimt kwart eeuw de sneeuw op

Gladheidsbestrijder Adrie Kuijer ruimt kwart eeuw de sneeuw op

SOEST - Het is zondagmiddag half drie als gladheidbestrijder Adrie Kuijer (42) uit Soest in zijn wagen gebeld wordt door Transport Online. Hij is verrast en nadat het voor hem duidelijk is dat zijn naasten en werkgever hem in het zonnetje willen zetten vanwege het 25 jaar actief zijn als gladheidsbestrijder, begint hij enthousiast te vertellen.

Op dat moment is Kuijer al vanaf zaterdag 19.30 uur in de weer om de snelwegen zo sneeuwvrij mogelijk te krijgen. De zon is ver te zoeken, het sneeuwt onophoudelijk, toch is het humeur van de jubilerende gladheidsbestrijder zonnig te noemen. Ondanks het harde werken en de kou buiten.

Strooien continu

Kuijer: “Ik werk bij Cultuurtechniek van Dorresteijn, aan de Zuidergracht 56 in Soest en voor de gladheidsbestrijding zijn wij aangesloten bij Aannemersbedrijf Jos Scholman. Die is afgelopen zaterdagavond gebeld door Rijkswaterstraat. Wij strooien continu op de snelwegen A1, A27 en A28. Ik heb mijn bed nog niet gezien. Af en toe is er een koffiepauze en overleg.”

“Wij doen ons best. Het sneeuwt volop. Voor mij is het een leuk klusje”, voegt hij eraan toe. “Wat ik prettig vind aan dit werk is de saamhorigheid in het team. Het is een bepaald sfeertje als je in moeilijke weersomstandigheden werkt. Momenteel zijn er op die drie snelwegen zo’n 35 tot 40 mensen hard aan het werk om de sneeuw te bestrijden.”

Kwart eeuw

Hij is al een kwart eeuw bezig met gladheidbestrijding. Hoe houdt hij het vol? Kuijer: “Gewoon doen, het hoort bij mijn werk als shovelmachinist. Ik vind het mooi werk, anders had ik het niet volgehouden.”

De gladheidbestrijder is sinds hij 16 jaar jong was betrokken bij het sneeuw en ijsvrij maken van onze wegen. Hij is begonnen met het laden van een vrachtwagen met een shovel. “Ik deed de opleiding wegenbouw/shovelmachinist en wilde daarna mijn groot rijbewijs halen.”

Bianca van Dorresteijn is de tipgever. Zij benaderde Transport Online: “Zodra het rijbewijs in de pocket was, kwam hij op de vrachtwagen. En ging de gladheid bestrijden. Nooit liet hij verstek gaan. Met tij en ontij gaat hij op pad.

Het hele gezin en familie er omheen weten niet meer beter. Verjaardagen , feestjes, sinterklaas, de dobbelspelen met de feestdagen en de kerst en oud en nieuw, werden zeer geregeld onderbroken, omdat Adrie op pad moet voor het strooien.”

Soms moet hij weg met kerst en Sinterklaas. Wat vindt hij daarvan? Kuijer: “Dat hoort erbij. Het gezin is erop ingesteld. Ik ben het type: Wie A zegt, moet ook B zeggen. Thuis snappen ze het gelukkig.” De chauffeur kan geen cadeautjes gaan uitpakken, terwijl er op de snelwegen verkeersproblemen ontstaan door hevige sneeuwval of ijzel.

Is het een moeilijke klus? “Na 25 jaar niet meer. Dan gaat de ervaring meespelen”, verklaart hij. Op wintersport kreeg Kuijer de kriebels als het in Nederland ging sneeuwen. Hoe loste hij dat op? Kuijer (lachend): “Dan hadden ze vervanging en ging ik niet naar huis. Zo erg is het niet.”

Weerbericht

Houdt Kuijer de weerberichten in de gaten? En is dat anders dan een kwart eeuw geleden? Tegenwoordig gaat het via de app en Buienradar. Vroeger ging de inspecteur van Rijkswaterstaat eerst langs de weg kijken, voordat wij aan de slag mochten. Nu is de situatie sneller duidelijk.”

Gevaarlijk inhalen

Dan komt het gesprek op de weggebruikers die Kuijer tijdens zijn nuttige werk tegenkomt. Hoe reageren die? “Dat verschilt. Er zijn mensen die begripvol reageren. Helaas zijn er ook bij die de gladbestrijdingsploeg gevaarlijk gaan inhalen. Dat schiet niet op.”

Toch blijft hij zijn werk als gladheidbestrijder prettig vinden. “Ik ga lekker door zolang ik het leuk vind”, besluit Kuijer.


Aanhoudend personeelstekort ondanks recordaantal werknemers

missing-image ZOETERMEER - Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. In 2018 houdt het hoge niveau van het aantal vacatures aan. Ondanks dat er een ...

Taakstraf en rijontzegging geëist tegen vrachtwagenchauffeur wegens verwijtbaar dodelijk ongeluk

missing-image AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vandaag, dinsdag 11 september, 240 uur taakstraf en één jaar onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen een inmi...

Boete van ruim 20.000 euro voor Turks transportbedrijf

missing-image KOLDING - Een Turks transportbedrijf kreeg op 3 september 2018 een boete van de rechter in het Deense Kolding van 150.000 DKK, oftewel ruim 20.000 euro vanwege het rijden zonder de benodigde vergunningen. De politie stopte...

Vermiste vrachtwagenchauffeur terecht

missing-image URK - De sinds gisteren vermiste vrachtwagenchauffeur van een Deense vrachtwagen die geparkeerd stond op Urk is aangetroffen. Hij is overgedragen aan een zorgkader. De man werd gevonden in het nabijgelegen Tollebeek en zou in goed...

Politie is in het Urkerbos op zoek naar de chauffeur van een Deense vrachtwagen [UPDATE+foto's]

missing-image URK - [update woe 09:52 uur] De politie op Urk gaat woensdagochtend verder met de zoektocht naar een vrachtwagenchauffeur die sinds dinsdagochtend vermist wordt. Zijn vrachtwagen staat geparkeerd in de berm van de Vormtw...

Transportrisico

Rijverboden

maandag 24 september t/m zondag 30 september:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!


Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!