Gladheidsbestrijder Adrie Kuijer ruimt kwart eeuw de sneeuw op

Gladheidsbestrijder Adrie Kuijer ruimt kwart eeuw de sneeuw op

SOEST - Het is zondagmiddag half drie als gladheidbestrijder Adrie Kuijer (42) uit Soest in zijn wagen gebeld wordt door Transport Online. Hij is verrast en nadat het voor hem duidelijk is dat zijn naasten en werkgever hem in het zonnetje willen zetten vanwege het 25 jaar actief zijn als gladheidsbestrijder, begint hij enthousiast te vertellen.

Op dat moment is Kuijer al vanaf zaterdag 19.30 uur in de weer om de snelwegen zo sneeuwvrij mogelijk te krijgen. De zon is ver te zoeken, het sneeuwt onophoudelijk, toch is het humeur van de jubilerende gladheidsbestrijder zonnig te noemen. Ondanks het harde werken en de kou buiten.

Strooien continu

Kuijer: “Ik werk bij Cultuurtechniek van Dorresteijn, aan de Zuidergracht 56 in Soest en voor de gladheidsbestrijding zijn wij aangesloten bij Aannemersbedrijf Jos Scholman. Die is afgelopen zaterdagavond gebeld door Rijkswaterstraat. Wij strooien continu op de snelwegen A1, A27 en A28. Ik heb mijn bed nog niet gezien. Af en toe is er een koffiepauze en overleg.”

“Wij doen ons best. Het sneeuwt volop. Voor mij is het een leuk klusje”, voegt hij eraan toe. “Wat ik prettig vind aan dit werk is de saamhorigheid in het team. Het is een bepaald sfeertje als je in moeilijke weersomstandigheden werkt. Momenteel zijn er op die drie snelwegen zo’n 35 tot 40 mensen hard aan het werk om de sneeuw te bestrijden.”

Kwart eeuw

Hij is al een kwart eeuw bezig met gladheidbestrijding. Hoe houdt hij het vol? Kuijer: “Gewoon doen, het hoort bij mijn werk als shovelmachinist. Ik vind het mooi werk, anders had ik het niet volgehouden.”

De gladheidbestrijder is sinds hij 16 jaar jong was betrokken bij het sneeuw en ijsvrij maken van onze wegen. Hij is begonnen met het laden van een vrachtwagen met een shovel. “Ik deed de opleiding wegenbouw/shovelmachinist en wilde daarna mijn groot rijbewijs halen.”

Bianca van Dorresteijn is de tipgever. Zij benaderde Transport Online: “Zodra het rijbewijs in de pocket was, kwam hij op de vrachtwagen. En ging de gladheid bestrijden. Nooit liet hij verstek gaan. Met tij en ontij gaat hij op pad.

Het hele gezin en familie er omheen weten niet meer beter. Verjaardagen , feestjes, sinterklaas, de dobbelspelen met de feestdagen en de kerst en oud en nieuw, werden zeer geregeld onderbroken, omdat Adrie op pad moet voor het strooien.”

Soms moet hij weg met kerst en Sinterklaas. Wat vindt hij daarvan? Kuijer: “Dat hoort erbij. Het gezin is erop ingesteld. Ik ben het type: Wie A zegt, moet ook B zeggen. Thuis snappen ze het gelukkig.” De chauffeur kan geen cadeautjes gaan uitpakken, terwijl er op de snelwegen verkeersproblemen ontstaan door hevige sneeuwval of ijzel.

Is het een moeilijke klus? “Na 25 jaar niet meer. Dan gaat de ervaring meespelen”, verklaart hij. Op wintersport kreeg Kuijer de kriebels als het in Nederland ging sneeuwen. Hoe loste hij dat op? Kuijer (lachend): “Dan hadden ze vervanging en ging ik niet naar huis. Zo erg is het niet.”

Weerbericht

Houdt Kuijer de weerberichten in de gaten? En is dat anders dan een kwart eeuw geleden? Tegenwoordig gaat het via de app en Buienradar. Vroeger ging de inspecteur van Rijkswaterstaat eerst langs de weg kijken, voordat wij aan de slag mochten. Nu is de situatie sneller duidelijk.”

Gevaarlijk inhalen

Dan komt het gesprek op de weggebruikers die Kuijer tijdens zijn nuttige werk tegenkomt. Hoe reageren die? “Dat verschilt. Er zijn mensen die begripvol reageren. Helaas zijn er ook bij die de gladbestrijdingsploeg gevaarlijk gaan inhalen. Dat schiet niet op.”

Toch blijft hij zijn werk als gladheidbestrijder prettig vinden. “Ik ga lekker door zolang ik het leuk vind”, besluit Kuijer.


Aanhouding na mishandeling vrachtwagenchauffeur

missing-image TER AAR - Dinsdagmiddag rond één uur heeft de politie op de Stobbeweg in Ter Aar een 26-jarige Amsterdamse chauffeur van een bestelbus aangehouden voor mishandeling van een vrachtwagenchauffeur. De chauffeu...

Politie onderzoekt overlijden Poolse vrachtwagenchauffeur

missing-image MOERDIJK - Politie Zeeland-West-Brabant heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie, een onderzoeksteam bijeen geroepen om de dood van een Poolse vrachtwagenchauffeur in Moerdijk te onderzoeken. Deze 47-jarige man is vermoede...

Minister zet meer bergers in tegen files

missing-image DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat meer bergers posteren op strategische plekken langs de snelweg. Ook komen er meer weginspecteurs, die toezien op de berging en de weg weer vrijgev...

Voorwaardelijke straf voor vrachtwagenchauffeur na dodelijke aanrijding

missing-image BRUGGE - Een 58-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur is door de Brugse politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden vanwege een aanrijding met een zesjarige jongen. Het slachtoffertje...

Na bijna 45 jaar gaat chauffeur Eef Jansen van zijn pensioen genieten

missing-image HUISSEN - Het is vrijdagochtend als vrachtwagenchauffeur Eef Jansen zijn allerlaatste rit rijdt van het Duitse München naar het Gelderse Huissen vlakbij Arnhem. Het sneeuwt, maar dat is hij in de bijna 45 jaar op de weg ...

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

(Truck)Fotoalbum
Laatste toegevoegde foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij ze voor u!

Naar fotoalbum

Rijverboden

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!