Clicky


Bulgaarse toeslagenfraudeur opgepakt in Rotterdam

Bulgaarse toeslagenfraudeur opgepakt in Rotterdam
08-12-2017 17:51 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Een Bulgaar die jaren geleden had gesjoemeld met Nederlandse toeslagen, is alsnog opgepakt in Rotterdam. De 38-jarige man werd in 2015 veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor de fraude. Het grootste deel daarvan moest hij nog uitzitten. Hij kwam destijds niet opdagen in de rechtbank.

Volgens het Openbaar Ministerie werd de man donderdag gearresteerd in de woning van zijn ex-vrouw in Rotterdam. De politie had hem daar opgespoord.

De man en zijn handlangers ronselden honderden mensen in Bulgarije en brachten die met busjes naar Nederland. Zij werden hier ingeschreven en kregen een burgerservicenummer en een bankrekening. Vervolgens vroeg de bende op grote schaal huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen aan. Dat geld, meer dan vijf miljoen euro, werd snel weggesluisd. Een deel daarvan is teruggehaald. De 'aanvragers' kregen 500 euro contant als vergoeding en gingen daarna terug naar Bulgarije.

De zogeheten 'Bulgarenfraude' leidde tot behoorlijke ophef. Behalve de man werden nog vijf mensen veroordeeld. Het is niet bekend of de anderen hun straf al hebben uitgezeten.