Clicky


Veroordeelde Guus Kouwenhoven aangehouden

Veroordeelde Guus Kouwenhoven aangehouden
08-12-2017 10:32 | Buitenland | auteur ANP

RIJSWIJK - De in Nederland veroordeelde Guus Kouwenhoven is vrijdag aangehouden in zijn woning in Kaapstad. Interpol hield hem in de Zuid-Afrikaanse metropool aan op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt vrijdag nog voorgeleid aan de rechter, zo maakte het OM bekend. Nederland wil dat hij wordt uitgeleverd.

De 75-jarige Kouwenhoven werd in april van dit jaar door het gerechtshof in Den Bosch bij verstek veroordeeld tot negentien jaar celstraf voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee in Afrika. Deze veroordeling volgde op een extreem lang slepende strafzaak. Hij werd in 2006 veroordeeld, later weer vrijgesproken door het hof, waarna de Hoge Raad de zaak heropende. Hij werd uiteindelijk alsnog schuldig bevonden.

De zakenman was sinds 2007 op vrije voeten en was tijdens zijn veroordeling in april in het buitenland. Het OM kondigde toen aan alles op alles te zetten om hem weer achter de tralies te krijgen.

Kouwenhoven heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is, Hij gaf dit voorjaar aan dat hij niet van plan was zich zomaar over te geven. Hij voerde daarvoor onder meer gezondheidsproblemen aan. Volgens de uitspraak van het hof kampte hij met longproblemen. Maar het hof meende dat hij in de gevangenis ook gespecialiseerde zorg kon krijgen.

Volgens zijn veroordeling smokkelde Kouwenhoven tussen 2000 en 2003 wapens naar Liberia om het gruwelijke regime van de toenmalige president Charles Taylor te steunen. Op die manier maakte hij zich schuldig aan wapenhandel in strijd met het internationale embargo en was hij medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die werden gepleegd door het regime, aldus de uitspraak.

Zijn advocate Inez Weski was verbijsterd over de veroordeling en kondigde direct na de uitspraak cassatie aan. Volgens haar had het OM zich gebaseerd op onbetrouwbare getuigenverklaringen. Weski was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Zowel het OM als het ministerie van Justitie en Veiligheid weet niet hoe de procedure in Zuid-Afrika precies gaat lopen. Elke zaak is volgens hun maatwerk. Ze wachten het eerste oordeel van de rechter af. Zuid-Afrika is aangesloten bij internationale verdragen die het mogelijk maken om mensen uit te leveren.