Clicky


Akkoord scheidingsvoorwaarden EU en Londen

Akkoord scheidingsvoorwaarden EU en Londen
08-12-2017 09:28 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben "voldoende voortgang" geboekt over de scheidingsvoorwaarden van de brexit. Dat maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagmorgen in Brussel. In de vroege uurtjes bereikten Brussel en Londen na maanden gesteggel een akkoord over de hoofdpunten van het Britse vertrek uit de EU in 2019.

"Voldoende voortgang" over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de voorwaarden voor de EU voor de start van onderhandelingen over hoe het moet na de brexit. De EU-leiders kunnen daar wat betreft de commissie volgende week op hun top in Brussel het groene licht voor geven.

"Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt. Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag", aldus Juncker.

"Het was geven en nemen voor beide partijen", zei de Britse premier Theresa May, die vrijdagmorgen vroeg na een nacht van koortsachtige telefonische onderhandelingen naar Brussel was gevlogen. "Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is."

Een gevoelige kwestie is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dichtgaat. May zei dat dit niet het geval is. Eerder werd overeenstemming bereikt over de berekeningsmethode van de eindnota. Die komt uit op naar schatting 50 miljard euro. De Britse regering zegt ook te garanderen dat de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen na de brexit worden gerespecteerd.

EU-president Donald Tusk wil dat nu eerst snel wordt begonnen met gesprekken over de door Londen gevraagde overgangsperiode van ongeveer twee jaar na de uittreding per 29 maart 2019. In die periode willen de Britten nog toegang hebben tot de interne markt en in de douane-unie blijven. "We willen dat bespreken, maar we hebben onze voorwaarden." Hij waarschuwde dat een relatie opbouwen na een scheiding moeilijker is dan scheiden.