45.000 Catalanen demonstreren in Brussel

45.000 Catalanen demonstreren in Brussel
07-12-2017 16:39 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Voor een demonstratie voor steun aan Catalonië zijn 45.000 mensen in Brussel de straat op gegaan, meldt de politie. De twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties die de betoging regelden, hadden gerekend op 20.000 deelnemers. Het merendeel was met bussen en treinen uit het Spaanse Catalonië gekomen. Verder waren er veel sympathisanten.

De afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont en zijn voorganger Artur Mas mengden zich tussen de mensenmassa. In een korte toespraak aan het einde nam Puigdemont het woord en bedankte zijn landgenoten en de politie. Hij riep de EU op moed te tonen. "Europa moet niet bang zijn om de fundamentele democratische waarden te verdedigen. Catalonië wil verder als een democratisch land. We gaan ons hiervoor vredevol inzetten in het hart van Europa", zei hij. Over twee weken worden nieuwe verkiezingen gehouden in Catalonië.

De mensenmassa trok eerder luidruchtig door de Europese wijk, met honderden geel-rood-blauwe Catalaanse vlaggen en spandoeken. De demonstratie verliep volgens de politie rustig. De deelnemers wilden hun steun betuigen aan Puigdemont en andere kopstukken die uit hun functie zijn gezet door de Spaanse regering, nadat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Daarop weken vijf oud-bewindslieden naar België uit.

Het Spaanse hooggerechtshof zette dinsdag een streep door het Europese arrestatiebevel dat Madrid aanvankelijk tegen het vijftal had uitgevaardigd. Ze hebben gezegd vooralsnog in België te blijven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier