Clicky


Kamer zeer kritisch over plan Deliveroo

Kamer zeer kritisch over plan Deliveroo
06-12-2017 16:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer is niet blij met het plan van maaltijdbezorger Deliveroo om alleen nog met losse bezorgers te werken, en niet meer met vaste contracten. Partijen vrezen dat het nogal wat gevolgen heeft voor de fietskoerier die bijvoorbeeld een ongeluk krijgt.

Gijs van Dijk (PvdA) sprak tijdens een hoorzitting met Deliveroo over een illegale constructie. Het bedrijf zou zijn verantwoordelijkheden willen ontlopen. Pieter Heerma van regeringspartij CDA zei bijna het gevoel te hebben "in de maling te worden genomen.'' De Kamerleden vrezen dat bezorgers bij een ongeval een hele juridische procedure moeten doorlopen zonder zekerheid op een schadevergoeding, in tegenstelling tot vaste werknemers.

Deliveroo bevestigde dat de bezorgers niet direct verzekerd zijn. Wel zegt het bedrijf "graag'' gebruik te maken van zijn zorgplicht, zodat via zijn eigen verzekering bezorgers gedekt zouden zijn voor dergelijke risico's.

Een fietskoerier van Deliveroo heeft inmiddels zijn werkgever aangeklaagd om te voorkomen dat die hem tot zelfstandige maakt. Het bedrijf wil vanaf 1 februari ruim 1750 arbeidscontracten niet verlengen.

Bezorgers van Deliveroo die zijn georganiseerd in de Riders Union (RU), vinden dat hun baas in aanmerking komt voor de zogenoemde Flextremist van het Jaar-verkiezing. Zij nomineerden hem na afloop van het gesprek met de Kamer. "Deliveroo is de grootste flextremist, omdat ze miljoenen verdienen ten koste van hun medewerkers. Alle risico’s liggen straks bij ons, de riders. Dat mogen we niet laten gebeuren'', aldus Niels Annen van de RU.

De Flextremist van het Jaar-verkiezing is een initiatief van ROOD (jongeren in de SP) en is gericht tegen flexcontracten. Albert Heijn, MacDonald’s en Randstad zijn ook genomineerd.