Clicky


IATA wil actie tegen drones

IATA wil actie tegen drones
05-12-2017 11:23 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GENÈVE - Autoriteiten moeten harder optreden tegen gevaarlijk gedrag met drones, zo vindt de IATA. Deze wereldwijde brancheorganisatie voor luchtvaart luidt de noodklok over hobbyisten die hun drones gevaarlijk dicht bij passagiersvliegtuigen laten vliegen.

Vaak loopt het goed af, maar in oktober botste een onbemand vliegtuigje bij een Canadese luchthaven op een passagiersvliegtuig. Hoewel er geen ernstige schade was, had het ongelukje kunnen uitlopen op een ramp.

"Dit kan zo niet langer doorgaan", zegt Rob Eagles, hoofd luchtverkeersleidingen van IATA. "Er moet een actief, afschrikwekkend middel komen."

Registratiesysteem

Veel dronebezitters zien volgens Eagles de gevaren van hun speeltjes niet in. Naast boetes, is volgens hem een registratiesysteem voor drones een goed middel voor handhaving. Met behulp van zo'n register zou het makkelijker zijn drones te weren van plekken waar ze een gevaar vormen, zoals rond vliegvelden.

De Europese Unie besloot in november al dat drones voortaan moeten worden geregistreerd. Het toezicht blijft bij de nationale autoriteiten.