Clicky


Mario Centeno volgt Dijsselbloem bij Eurogroep op

Mario Centeno volgt Dijsselbloem bij Eurogroep op
04-12-2017 17:41 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De Portugees Mario Centeno wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. De vijftigjarige minister van Financiën volgt in januari Jeroen Dijsselbloem op.

Dat hebben de negentien eurolanden na een stemming in Brussel bepaald. Oud-minister Dijsselbloem maakte de uitslag na afloop zelf bekend, maar het resultaat was meteen na de stemming al uitgelekt.

Dijsselbloem zorgde eerder maandag voor hilariteit in de media door zich nog voor de vergadering van de Eurogroep was begonnen te "verspreken''. Op de vraag van een journalist of hij in januari, als zijn termijn officieel afloopt, formeel de voorzittershamer zal overdragen, suggereerde hij dat dit geruisloos zal gaan. "Tot en met 12 januari ben ik de voorzitter en vanaf de dertiende is Mario Centeno dat." De stemming begon pas drie uur later.

Nadat hij zijn opmerkelijke antwoord realiseerde, verklaarde hij haastig: "Zei ik Mario Centeno? Dan versprak ik me. Want dat weet ik natuurlijk helemaal niet. Dat zit dan blijkbaar in mijn hoofd. Citeer me maar even niet, doe me een lol." Kort erna stond de opname evenwel al op de officiële website van de ministerraad.

De op de Amerikaanse Harvard-universiteit opgeleide Centeno is de architect van het economische programma van de linkse Portugese regering sinds eind 2015. De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble noemde hem "de Ronaldo van de Eurogroep'', naar de Portugese stervoetballer. Onder Centeno's leiding vergaat het Portugal economisch steeds beter.

Er waren vier kandidaten voor de prestigieuze functie. Na de eerste stemronde trok de Letse Dana Reizniece-Ozola zich terug, na de tweede de Slowaak Peter Kazimir. Uiteindelijk won Centeno het van de Luxemburger Pierre Gramegna.