Clicky

 
Transport Online - Chauffeur melkwagen treinongeluk Winsum: geen straf, wel schadevergoeding

Chauffeur melkwagen treinongeluk Winsum: geen straf, wel schadevergoeding

Chauffeur melkwagen treinongeluk Winsum: geen straf, wel schadevergoeding
04-12-2017 16:50 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN - De kantonrechter in Groningen veroordeelt de chauffeur van de melkwagen die betrokken was bij een ernstig treinongeluk bij Winsum tot het betalen van een schadevergoeding aan de machinist van de trein van ruim 900 euro.

Vrijspraak: gedrag niet oorzaak van gevaar

De chauffeur werd door het OM verweten door zijn gedrag gevaar dan wel hinder op het spoor te hebben veroorzaakt. Hiervan werd hij vrijgesproken. De chauffeur heeft bijvoorbeeld naar links en rechts gekeken, was niet onder invloed van alcohol en was tijdens het oversteken van het spoor niet aan het telefoneren.

Schuldig: geen voorrang verleend. Geen straf

Het OM beschuldigde de chauffeur daarnaast van het niet voorrang verlenen aan de passerende trein. Daar werd hij schuldig aan bevonden. Echter zonder het opleggen van een straf. De kantonrechter kwam onder andere tot dit oordeel omdat het ongeluk veel impact heeft gehad op de passagiers maar ook op de chauffeur van de melkwagen en de treinbestuurder. Daarnaast was de chauffeur van de melkwagen ook in de rechtszaal aangedaan en toonde zich zeer betrokken. Ook is hij nooit eerder veroordeeld voor een misdrijf of overtreding.

​Onveilige situatie spoorwegovergang ook wegingsfactor strafmaat

Ten tijde van het ongeluk en ook daarvoor is door de betrokken autoriteiten onderkend dat de situatie rond de spoorwegovergang, waar de vrachtwagen en trein op elkaar botste, onveilig was. Er was een gedeeld gevoelde noodzaak deze te verbeteren. Ook dit vormde een wegingsfactor met betrekking tot de beslissing van de rechter om geen straf op te leggen. Hoewel de verdachte de naderende trein minst genomen had moeten zien, heeft de toenmalige specifieke omgeving van de overweg bij de Voslaan te Winsum volgens de kantonrechter niet bijgedragen aan een optimaal en verkeersnoodzakelijk overzicht ervan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden