Cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari

Cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari
04-12-2017 09:13 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Daardoor zullen volgens FNV die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol.

Het zou voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van KLM zijn dat het cabinepersoneel een hele dag staakt. FNV protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen.

Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk. Ook de dienstverlening aan passagiers is volgens de vakbond in het geding. Eerder waren er al stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen.

Tussendoor is ook met KLM onderhandeld over een nieuwe cao. Het was de bedoeling dat daarin alternatieve besparingen zouden worden vastgelegd, zodat de inkrimping van de bemanning kan worden teruggedraaid. Maar dat is tot dusver niet gelukt.

FNV heeft de staking nu al aangekondigd, zodat KLM ruim de tijd heeft om maatregelen te treffen. Aan de andere kant biedt dat ook de gelegenheid om er alsnog samen uit te komen, meent FNV-onderhandelaar Birte Nelen. "Maar dan moet wel eerst de volledige cabinebezetting terug.''

KLM vindt dat FNV de situatie onnodig op de spits drijft en noemt de aangekondigde staking buitenproportioneel. Directeur personeelszaken Aart Slagt riep de vakbond op om ,,in het belang van KLM, haar reizigers en medewerkers'' weer in overleg te gaan over een nieuwe cao.

FNV vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de bij elkaar 9500 stewards en stewardessen. De grootste cabinevakbond VNC wil het nog lopende overleg met KLM een kans geven en steunt daarom de stakingsoproep op dit moment nog niet.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden