Autonoom varen in de binnenvaart is dichterbij

Autonoom varen in de binnenvaart is dichterbij
30-11-2017 16:44 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De eerste zelfvarende boot op basis van artificial intelligence is aan het testvaren in de Amsterdamse grachten en tegelijkertijd tekent het big data bedrijf Xomnia een exclusief partnership met Shipping Factory. De partijen starten de fase om de technologie van Xomnia’s self-driving boat door te ontwikkelen voor de binnenvaart.

Exclusieve partnership voor zelfvarend binnenvaartschip

"Jaarlijks verscheept Shipping Factory een kleine 100.000 containers tussen Rotterdam, Antwerpen, het Ruhrgebied, Düsseldorf en Keulen. Er valt flink wat data te verzamelen aangezien er tientallen reizen per maand worden gedaan wat een goede basis is voor het eerste zelfvarende binnenvaartschip", zegt Pieter Boon, partner van Xomnia en initiatiefnemer van de self-driving boat.

"Onze artificial intelligence technologie zijn we nu aan het toepassen op de Xomnia boot. Het is fantastisch dat we daarna de technologie, door deze exclusieve partnership, kunnen doorontwikkelen voor de binnenvaart", aldus Boon.

Artificial Intelligence de missing link

De partijen vonden elkaar tijdens de Smart Shipping Challenge’17. "Na een paar keer te hebben meegevaren tijdens het testen van de self-driving boat van Xomnia wist ik, deze toepassing ontbreekt nog bij ons in de binnenvaart. Dit is voor Shipping Factory de aanleiding om artificial intelligence ook in de binnenvaartsector te introduceren", zegt Remco Pikaart, eigenaar van Shipping Factory.

"Lange tijd dacht ik, onze branche denkt te ingewikkeld over autonoom varen en daarbij komt dat de ontwikkelingen lang duren. De kennis van Xomnia vormt voor ons de perfecte aanvulling om autonoom varen dichterbij te laten komen in de binnenvaart."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden