Transport Online - 'Vrouw toch kleinzeriger dan man'

'Vrouw toch kleinzeriger dan man'

'Vrouw toch kleinzeriger dan man'
30-11-2017 11:59 | Binnenland | auteur ANP

NIJMEGEN - Mensen denken vaak dat mannen pijngevoeliger zijn dan vrouwen, maar het tegendeel is waar, concludeert het Radboudumc in Nijmegen in een groot nationaal onderzoek.

De wetenschappers hebben ook een tip voor vrouwen die last hebben van pijn: kijk naar pijnlijke beelden of ga sporten. "Vooral vrouwen worden na het kijken naar een pijnlijke film, zoals sporters die een been breken, ongevoeliger voor pijn'', stelt het universitair medisch centrum. De deelnemers keken tijdens het onderzoek naar een vrolijk, pijnlijk of neutraal filmpje. Anderen zagen geen filmpje. Het effect blijkt sterker bij mensen die meer pijn hadden.

Ook sporten vermindert de gevoeligheid bij mensen die pijn ervaren. Ook hier is het effect sterker bij vrouwen.

Aan het onderzoek deden in totaal 9000 mensen mee. De studie moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben.

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn en bezoeken artsen of fysiotherapeuten, slikken medicatie of melden zich ziek op het werk. Dat leidt tot hoge maatschappelijke kosten.

De onderzoekers vinden het vreemd dat er nog heel weinig bekend is over de werking, oorzaak en behandeling van chronische pijn. ,,De belangrijkste conclusie is dat mannen en vrouwen pijn anders ervaren, en dat artsen mannen en vrouwen dus anders moeten benaderen als het om pijn gaat'', aldus anesthesioloog -pijnspecialist Monique Steegers.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,667
Diesel1,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions