Clicky


Smart Shipping Challenge: stap naar slimme en veilige binnenvaart

Smart Shipping Challenge: stap naar slimme en veilige binnenvaart
30-11-2017 11:25 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De binnenvaart is een onmisbare schakel in de logistieke keten. Zo’n veertig procent van alle goederen wordt nu al over het water getransporteerd. En dat moet meer worden. Door het slimmer inzetten van technologie wordt het veiliger, efficiënter en duurzamer.

Reden voor Rijkswaterstaat om bedrijven, onderwijsinstituten en kennisinstellingen uit te dagen om stappen te zetten in ‘smart shipping’. Tijdens een Smart Shipping Challenge op 30 november in de Rotterdamse haven, laat de sector de eerste baanbrekende resultaten van slimme innovaties zien, zoals verregaand geautomatiseerd varende schepen.

Schonere, veiligere en efficiëntere scheepvaart

Smart shipping gaat een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaamheid en veiligheid op het water. De ontwikkeling van elektrische motoren leidt tot een lager brandstofgebruik en CO2-uitstoot. Maar ook door het beter afstemmen van de reisplannen op de sluis-, brug- en terminalplanning kunnen schepen schoner varen. Geavanceerde systemen gaan taken van de schipper gedeeltelijk of volledig overnemen. Hiermee kunnen ongevallen als gevolg van menselijke fouten voorkomen worden.

Met smart shipping verstevigt de binnenvaart haar concurrentiepositie ten opzichte van transport via de weg en het spoor en verstevigt de Nederlandse maritieme sector haar concurrentiepositie op het wereldtoneel.

Smart shipping

Tijdens de Smart Shipping Challenge worden er verschillende kleine en grote 'zelfvarende' schepen gepresenteerd die verregaand geautomatiseerd kunnen communiceren, reageren en anticiperen op hun omgeving. Maar smart shipping gaat niet alleen over zelfsturende schepen.

Ook is er tijdens de Smart Shipping Challenge veel aandacht voor ontwikkelingen in duurzaam elektrisch varen, het gebruik van data om verkeersmanagement te optimaliseren en slimme oplossingen voor automatisch inspecteren en monitoren.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions