Clicky


Toestand Praljak onduidelijk na slikken 'gif'

Toestand Praljak onduidelijk na slikken 'gif' [+foto]
29-11-2017 13:26 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het is onduidelijk wat er aan de hand is met Slobodan Praljak, de verdachte die woensdag op een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal plotseling iets uit een glas dronk. Praljak had net zijn vonnis aangehoord toen hij een glas tevoorschijn haalde en dat leegdronk. Hij zei tegen de rechter dat hij gif had ingenomen. Het tribunaal weigert elk commentaar.

De zitting werd meteen geschorst en de livestream op de site van het tribunaal gestaakt. Behalve een traumahelikopter waren ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen om naar het gebouw aan het Churchillplein te komen.

Het VN-hof zou woensdag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric. Dat zijn onder anderen de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden tussen november 1991 en april 1994.

Het proces tegen de kopstukken begon voorjaar 2006. Praljak was toen 61 jaar. Hij kreeg in eerste aanleg twintig jaar cel opgelegd, een straf die woensdag in hoger beroep werd bevestigd.