Clicky

 
Transport Online - GroenLinks: Maak appen achter het stuur technisch onmogelijk

GroenLinks: Maak appen achter het stuur technisch onmogelijk

GroenLinks: Maak appen achter het stuur technisch onmogelijk
27-11-2017 13:25 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Appen achter het stuur is gevaarlijk. Het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid onderzoek (SWOV) zegt dat de kans op een ongeluk zes keer zo groot is als de bestuurder aan het appen is. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vraagt de minister daarom tijdens de begrotingsbehandeling techniek in te zetten om appen achter het stuur onmogelijk te maken.

Momenteel wordt ingezet op gedragsverandering en handhaven maar dat is volgens Van Tongeren niet genoeg: "Appen is echt de autogordel van de 21e eeuw: met eenvoudige techniek kunnen we elk jaar tientallen levens redden. Waarom alleen voorlichtingscampagnes die nauwelijks werken als het ook slimmer kan? Iedereen heeft het recht om veilig thuis te komen." 

Van Tongeren vraagt de minister om meteen het goede voorbeeld te geven door alle chauffeurs van het ministerie het appen onmogelijk te maken tijdens het rijden.

Vorig jaar vielen er in het verkeer 629 doden, het aantal ernstig gewonden is meer dan 20.000. Sinds een aantal jaar gaat het aantal verkeersslachtoffers weer omhoog. Dat is onder meer te wijten aan de opkomst van de smartphone. Technische oplossingen om het appen tegen te gaan zijn er voldoende. Zo zijn er zijn apps die er voor zorgen dat alle functies behalve navigatie en handsfree bellen worden uitgeschakeld wanneer iemand harder dan 10 km/u rijdt. Deze werken met een klein apparaatje ter grootte van een 2-euromunt in de auto. De bestuurder meldt zich met zijn telefoon aan en de app plus pod blokkeren onder meer Whatsapp. In nieuwe auto’s kan het direct worden ingebouwd.

Technische innovaties om smartphonegebruik tijdens het rijden tegen te gaan zijn handig voor werkgevers. Zij kunnen hun werknemers verplichten om gebruik te maken van de techniek om hun veiligheid te bewaken. Maar ook verzekeraars kunnen het aantal schadeclaims en ongelukken verkleinen door de techniek in te zetten.

Medestanders heeft Van Tongeren genoeg. De ANWB en veertig andere organisaties waaronder Transport en Logistiek Nederland, TomTom en verzekeraars ondertekenden afgelopen zomer een convenant waarin zij zich fel keren tegen het gebruik van mobieltjes in de auto. Werknemers van onder andere ANWB en Shell mogen al langer niet meer appen in de auto.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,005
Diesel1,957

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden