Clicky


Goederentreinen in Noorwegen rijden massaal rendieren dood

Goederentreinen in Noorwegen rijden massaal rendieren dood
27-11-2017 11:10 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

KVALFORSBRUA (Noorwegen) - Goederentreinen hebben in het noorden van Noorwegen in vier dagen tijd 106 rendieren doodgereden nadat bestuurders van de treinen geen waarschuwing hadden gekregen van spoorexploitant Bane NOR om vaart te minderen op dit traject vanwege loslopende rendieren.

De spoorexploitant was verschillende keren gewaarschuwd voor het gevaar, melden Noorse media.

De 59-jarige Ole Henrik Appfjell, die sinds hij een kleine jongen was al rendieren houdt was zaterdag ter plaatse en zei dat het een catastrofe is voor hem en drie andere rendierhoeders.

"Rendieren zijn iets speciaals voor ons. Ze betekenen bijna alles voor ons en de dieren vormen de basis voor ons bestaan. Zo'n grote kaalslag in onze rendierkudde is catastrofaal", vertelt Appfjell.

Eén van de rendieren die zaterdag werd geraakt door een trein werd nog kilometers lang langs het spoor meegsleurd. Veel van de dieren hebben GPS-zenders waardoor Appfjel op de hoogte was van het feit dat ze vanuit de bergen afgedaald waren naar het spoor. De eigenaren van de kudde hebben daarop Bane NOR in kennis gesteld en geadviseerd voorzichtig te rijden tussen Eiterstrøm en Mosjøen.

Appfjell zegt dat een communicatiestoring ervoor heeft gezorgd dat de machinisten van de trein niet op de hoogte waren en met hun gebruikelijke snelheid langsraasden.

Een woordvoerder van Bane NOR zegt dat het bericht is ontvangen en aan het systeem is toegevoegd maar door een technische storing nooit de machinisten heeft bereikt.