Clicky


Metrostations Oxford Circus en Bond Street in Londen ontruimd

Metrostations Oxford Circus en Bond Street in Londen ontruimd [+foto]
24-11-2017 18:29 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - [update 20:30 uur] Meldingen van schoten hebben vrijdagavond in hartje Londen paniek veroorzaakt. De politie reageerde als betrof het een terreurdaad; gewapende eenheden snelden toe, terwijl metrostation Oxford Circus werd ontruimd.

Reizigers in het metrostation besloten volgens de politie "zichzelf te evacueren'' nadat alarm was geslagen over mogelijke schoten. Dat leidde tot "aanzienlijke paniek met als gevolg dat veel mensen opbelden om schoten te melden'', aldus de politie in een verklaring.

Ooggetuigen spraken over massahysterie. Een verslaggeefster van de BBC vertelde hoe ze een grote groep mensen zag wegvluchten. Sommige mensen "huilden en gilden''.

Een andere getuige vertelde Reuters hoe panische mensen een oudere vrouw omver liepen. Ook een man die zijn kind droeg kwam in het gedrang ten val. "Mensen snelden alle kanten op. Ik wist niet waar ik heen moest rennen'', zei de getuige.

De paniek viel samen met grote drukte op straat. Veel mensen waren vanwege koopjesdag Black Friday aan het winkelen. De autoriteiten namen geen enkel risico en adviseerden mensen in winkelstraat Oxford Street een gebouw op te zoeken en binnen te blijven.

De Londense politie vond uiteindelijk geen bewijs dat ook daadwerkelijk was geschoten. Ook troffen agenten geen verdachten aan. Wel raakte volgens de autoriteiten één vrouw lichtgewond terwijl ze het metrostation verliet. Dat is inmiddels weer open, evenals een ander station dat was gesloten.

De Britse hoofdstad is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere aanslagen of pogingen daartoe. Zo raakten in september nog tientallen mensen gewond toen ze in paniek het metrostation Parsons Green verlieten vanwege een bom die wel ontbrandde, maar niet ontplofte.