Clicky


Mnangagwa als president Zimbabwe geïnstalleerd

Mnangagwa als president Zimbabwe geïnstalleerd
24-11-2017 12:08 | Buitenland | auteur ANP

HARARE - Emmerson Mnangagwa is vrijdag in het nationale stadion van Zimbabwe geïnstalleerd als nieuwe president van het land. Hij volgt Robert Mugabe op, die 37 jaar lang aan de macht was. Mnangagwa was een van de trouwste medewerkers van de 93-jarige Mugabe tot hij eerder deze maand als vicepresident werd ontslagen. Dat leidde tot een coup waardoor Mnangagwa nu aan de macht komt.

Mnangagwa is circa twintig jaar jonger dan zijn voorganger en heeft beloofd met democratische hervormingen te beginnen en de economie weer op te bouwen. In beginsel leidt hij het land tot de volgende verkiezingen die in september 2018 op het programma staan.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei in zijn felicitaties dat hij hoopt dat Mnangagwa Zimbabwe door de overgangsperiode loodst. Zuma was volgens Zimbabwaanse media niet zelf bij de inauguratie. Wel aanwezig waren tienduizenden aanhangers van de regeringspartij ZANU en de presidenten van de buurlanden Botswana (Ian Khama) en Zambia ( Edgar Lungo). Mugabe was zoals verwacht niet van de partij.

Mnangagwa is de derde president van Zimbabwe dat eerder Rhodesië heette en waar de blanke minderheid in 1965 een eigen staat uitriep die het tot 1979 uithield. Sinds Mugabe in 1980 aan de macht kwam, is het land geplaagd door economisch wanbeleid. De verwoesting van de lucratieve landbouwsector die door blanken werd gedomineerd, de deelname aan oorlogen in Congo en het voortdurend lenen en drukken van geld ruïneerden het land.

In 2008 bereikte de inflatie er een wereldrecord (231.000.000 procent) en werd de nationale munt opgeheven. Naar schatting een kwart van de bevolking is nu aangewezen op voedselhulp en bijna driekwart leeft in bittere armoede.