Transport Online - 'Weinig ruimte voor brexit-deal luchtvaart'

'Weinig ruimte voor brexit-deal luchtvaart'

'Weinig ruimte voor brexit-deal luchtvaart'
24-11-2017 11:57 | Algemeen | auteur ANP

LONDEN - Britse luchtvaartmaatschappijen moeten er niet op rekenen dat zij zonder meer door kunnen blijven vliegen als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Brussel lijkt namelijk niet van plan daar zonder slag of stoot een regeling voor te treffen. Dat meldt zakenkrant Financial Times (FT) op basis van gelekte documenten.

Brussel bereidt zich in samenspraak met de 27 overblijvende lidstaten voor op de onderhandelingen over de toekomstige banden tussen de EU en Groot-Brittannië. Met name op het gebied van luchtvaart ziet de Europese Commissie volgens FT "weinig ruimte voor creativiteit of een regeling op maat''.

Dat zou betekenen dat Britse maatschappijen na de brexit automatisch allerlei vergunningen kwijtraken die nodig zijn om van en naar EU-bestemmingen te vliegen. Ook zouden zij voor minstens de helft eigendom moeten worden van aandeelhouders binnen de EU om vluchten aan te mogen bieden tussen twee plaatsen in dat gebied.

British Airways bijvoorbeeld is als onderdeel van de luchtvaartgroep IAG genoteerd aan de London Stock Exchange en heeft vooral Britse aandeelhouders. Datzelfde geldt voor prijsvechter easyJet. Zelfs Ryanair kan als Iers bedrijf problemen krijgen, omdat het mede door zijn notering in de Britse hoofdstad straks voor het overgrote deel in handen is van aandeelhouders buiten de EU.

De Britten gingen er tot dusver van uit dat zij voor de luchtvaartsector wel een gunstige deal zouden kunnen sluiten. Zij wezen daarbij op het gemeenschappelijke belang van goede transportverbindingen met het Europese vasteland. Bovendien zouden vakantielanden als Spanje en Griekenland de jaarlijkse stroom Britse toeristen niet kunnen missen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions