Transport Online - Uitbreiding haven Wanssum kan starten

Uitbreiding haven Wanssum kan starten

Uitbreiding haven Wanssum kan starten
21-11-2017 17:37 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

WANSSUM - De geplande uitbreiding van de haven in Wanssum met tegelijk de aanleg van een nieuw bedrijventerrein kan van start. Op donderdag 23 november tekent de Provincie Limburg formeel de contracten met de initiatiefnemers, Exclusief Project BV en Havenbedrijf Rotterdam, voor de aankoop van in totaal zes hectare grond die vervolgens weer in erfpacht worden gegeven aan de exploitant van de containerterminal, BCTN. Met de transacties is voor de provincie een bedrag gemoeid van 8,85 miljoen euro.

Daarnaast tekenen de gemeente Venray en Exclusief Project BV de overeenkomst tot aankoop van de verlengde insteekhaven, de aankoop van de omgelegde Geijsterseweg en de aankoop van de opgeknapte bestaande kades van de insteekhaven door de gemeente van Exclusief Project bv voor een bedrag van in totaal 11,7 miljoen euro. Dat bedrag is door het Rijk, provincie en de gemeente Venray bij elkaar gebracht.

De havenuitbreiding is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Een project van in totaal 223 miljoen euro dat voorziet in het uitdiepen van een deel van de Maas, het reactiveren van een oude Maasarm, de aanleg van een dijkring, een rondweg, bruggen, een hoogwatergeul en een stuk nieuwe natuur van 370 hectare. In totaal wordt 3,7 miljoen kubieke meter grond afgegraven,  op sommige plekken tot zes meter lager dan nu. Uiteindelijke doel is het voorkomen van wateroverlast zoals in 1993 en 1995.

Grotere haven

De uitbreiding van de haven en het industrieterrein is een particulier initiatief waarin de gemeente Venray en de Provincie Limburg participeren. De bestaande insteekhaven wordt met 400 meters verlengd en dat betekent ook meer kades en bedrijvigheid. Na de formele ondertekening van de overeenkomsten kan gestart worden met de werkzaamheden. Volgens planning moet de haven uiterlijk 31 december 2019 gereed zijn, inclusief de nieuwe kades. Hierna kan de exploitant van de containerterminal verhuizen naar de nieuwe locatie. De bestaande kades worden vanaf 2020 opgeknapt. Het totale project Ooijen-Wanssum moet in 2020 opgeleverd worden.

Economisch

Gedeputeerde Hubert Mackus is blij met de volgende stap. “Dit is een fantastisch project waarin wordt samengewerkt door het Rijk, de Provincie, het Waterschap en de gemeenten Venray en Horst aan de Maas. Het belangrijkste is dat we met deze maatregelen niet meer worden verrast door ‘plotselinge’ overstromingen." 

Gedeputeerde Twan Beurskens vult aan: "Anderzijds is er de economische ontwikkeling. Distributie en logistiek worden steeds belangrijker voor Limburg. De haven van Wanssum kan nu verder groeien en zorgen voor werkgelegenheid.”

Ook Jan Loonen, wethouder Economische Zaken in Venray is verheugd: “De haven van Wanssum vervult nu al een belangrijke logistieke functie in het netwerk van havens langs de Maas in Noord-Limburg. Vanwege de groei van de logistieke bedrijvigheid in de regio Venray zal de overslag van containers blijven stijgen, analoog aan landelijke en wereldwijde verwachtingen. Maar ook steeds meer bulkgoederen gaan over water. De uitbreiding van de haven past dan ook uitstekend in de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum: naast bescherming tegen hoogwater, ook economische ontwikkeling en verbetering van de leefbaarheid voor het dorp Wanssum. Het is win-win-win.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions