Transport Online - OM onderzoekt blokkade A7 vanwege Zwarte Piet

 


OM onderzoekt blokkade A7 vanwege Zwarte Piet

OM onderzoekt blokkade A7 vanwege Zwarte Piet
21-11-2017 13:42 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek naar de blokkade van de A7 afgelopen zaterdag naar aanleiding van de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Voorstanders van Zwarte Piet hielden op de snelweg bij de afslag Oudehaske enkele bussen tegen van mensen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.

Het blokkeren van een snelweg is strafbaar, meldt het OM dinsdag. Mogelijk is de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. De bussen hebben flink moeten remmen waardoor er file is ontstaan en uiteindelijk ook een verkeersonveilige situatie, aldus het OM.

Vanwege de risico's van een blokkade, vindt het OM een strafrechtelijk onderzoek op zijn plaats. Doel is om te achterhalen wie heeft meegedaan aan de blokkade en op welke manier de veiligheid in gevaar is gebracht. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zal het OM bekijken of personen strafrechtelijk worden vervolgd.

De actie op de snelweg leidde tot enkele aanrijdingen. Toen de politie de blokkade verwijderde, werd niemand aangehouden. Wel werden alle kentekens genoteerd van mensen die meededen. Inmiddels zamelen sympathisanten van de blokkeerders geld in om ze te helpen boetes te betalen die mogelijk worden opgelegd.

Na de blokkade werd de demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum verboden. Gemeente en politie vreesden wanordelijkheden tijdens de intocht zodat de veiligheid in het geding zou komen. Maandag meldde burgemeester Marga Waanders dat het verbod was ingesteld omdat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,604
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden