Transport Online - Blokkade-acties bij Frejus tunnel door vrachtwagenchauffeurs [+foto's]

Blokkade-acties bij Frejus tunnel door vrachtwagenchauffeurs

Blokkade-acties bij Frejus tunnel door vrachtwagenchauffeurs [+foto's]
21-11-2017 09:27 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

SAVOIE/BRUSSEL - Zo rond de vijftig boze vrachtwagenchauffeur blokkeren sinds dinsdagochtend de Frejus tunnel, de belangrijkste verkeersas tussen Frankrijk en Italië. Ook elders in Frankrijk en België zijn acties aan de gang.

Zo'n vijftig vrachtwagenchauffeurs zijn dinsdagochtend te voet naar de Frejus tunnel gegaan en houden daar al het vrachtverkeer tegen wat leidt tot lange files van vrachtwagens. Er zouden inmiddels al 150 vrachtwagens stilstaan voor de tunnel. Personenauto's worden wel doorgelaten.

De acties zijn een initiatief van de Franse en Belgische transportvakbonden. ETF Road Europe heeft een actieweek uitgeroepen tegen de sociale dumping in het transport van 20 tot en met 24 november. De bonden zijn boos dat in de Europese richtlijn in de strijd tegen sociale dumping er ene uitzondering wordt gemaakt voor de transportsector waardoor vrachtwagenchauffeurs uit lage lonen landen voor een relatief laag loon kunnen werken in andere Europese landen waar het loon veel hoger licht.

Woordvoerder Antoine Fatiga van de Franse vakbond CGT zegt hierover: "Wij willen niet dat vrachtwagenchauffeurs de slaven van de weg zijn. Wanneer chauffeurs zich op Frans grondgebied bevinden moeten ze dezelfde rechten hebben en niet de helft verdienen van wat wij verdienen. Op die manier is er geen toekomst meer voor de Franse chauffeur."

Er worden eveneens acties gehouden op onder meer de A22 aan de Frans-Belgische grens door zowel Franse als Belgische chauffeurs. De vertraging op de A22 bij grensovergang Rekkem bedraagt, volgens de ANWB zo'n 1,5 tot 2 uur.

Ook in België zelf worden de hele week acties gehouden. Maandag werden er flyers uitgedeeld op vrachtwagenparkeerplaatsen om chauffeurs te informeren over sociale dumping.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,568

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen