Transport Online - Politie verwachtte meer blokkades naar Sinterklaasintocht Dokkum

Politie verwachtte meer blokkades naar Sinterklaasintocht Dokkum

Politie verwachtte meer blokkades naar Sinterklaasintocht Dokkum
18-11-2017 15:31 | Binnenland | auteur ANP

DOKKUM - De demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de landelijke sinterklaasintocht is zaterdag alsnog verboden. Dat gebeurde nadat de bussen met actievoerders van de groep Kick Out Zwarte Piet op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van het hulpje van Sint. De gemeente en politie vreesden daardoor voor ernstige wanordelijkheden bij de intocht in Dokkum, en stuurde de bussen terug.

De politie verwachtte dat er nog meer blokkades zouden worden opgeworpen op de weg naar de Friese stad. Ook waren er signalen dat in Dokkum mensen waren die contact hadden met de blokkeerders, zei burgemeester Marga Waanders na afloop. Ze zei blij te zijn dat er bij de blokkade niemand gewond is geraakt. De actie leidde namelijk tot enkele aanrijdingen.

De politie hield tijdens het verwijderen van de blokkade niemand aan, om zo snel mogelijk de weg weer vrij te kunnen maken. Wel zijn namen genoteerd van mensen die meededen. Of die worden vervolgd, wordt nog bekeken.

Het idee om de demonstranten tegen te houden, werd deze week al onder voorstanders van Zwarte Piet via Facebook gecommuniceerd als Project P. Nadat de politie ze erop had gewezen dat dit niet mocht, hadden ze volgens de burgemeester aangegeven ervan af te zien.

Waanders noemde het "jammer'' dat de demonstratie niet kon doorgaan. "Dat recht hebben ze en we hebben er alles aan gedaan om dat toe te kennen. We hadden in goed overleg een plek ingericht, ook voor de mensen die pro-Zwarte Piet zijn. Maar we moeten ook hun veiligheid bewaken.''

Enkele groepjes betogers kwamen op eigen gelegenheid naar de stad. Zij mochten tot hun grote ongenoegen niet demonstreren, omdat ze niet vooraf een aanvraag hadden gedaan.

Sinterklaas arriveerde zaterdag in Dokkum onder toeziend oog van zo'n 15.000 bezoekers. Een stuk minder dan de verwachte 25.000, wat vermoedelijk te maken had met het slechte weer. Desondanks kijkt Waanders terug op een "geweldig feest''.

De intocht was rechtstreeks te zien in het Sinterklaasjournaal, dat de spanning rondom het uiterlijk van de pieten afgelopen week flink opbouwde. Op de pakjesboot waren zaterdag vooral zwarte en roetveegpieten te zien.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions