Demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum verboden

Demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum verboden [+foto's]
18-11-2017 11:58 | Binnenland | auteur ANP

DOKKUM - De demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum is verboden. De locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, heeft dit besloten na de problemen op de wegen naar de Friese stad.

Twee bussen met actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Na enig aandringen van de politie konden de bussen hun weg wel weer vervolgen. Maar de locoburgemeester vreest voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie daarna nog door zou gaan. De veiligheid van het publiek is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester.

De politie begeleidt de bussen met demonstranten naar huis.

Op de Woudweg, even buiten het centrum, staat een handjevol actievoerders die op eigen gelegenheid naar Dokkum zijn gekomen. Zij kregen om 10.30 van de politie te horen dat ze niet mochten demonstreren op de aangewezen plek in het centrum "omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld". De actievoerders noemen dat belachelijk en zeggen dat de politie zich "intimiderend" gedroeg.

Een team dat zich 'legal observers' noemt en naar eigen zeggen observeert hoe de autoriteiten omgaan met het recht om te demonstreren, zegt "verbaasd" te zijn over de gang van zaken.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,452

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden