'Fout bij scherpe beelden arrestatie Henriquez'

'Fout bij scherpe beelden arrestatie Henriquez'
17-11-2017 17:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft "per abuis" beelden van minder goede kwaliteit dan beschikbaar waren van de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, in het strafdossier gedaan. Er was wel een betere kwaliteit beschikbaar, maar die is intern niet beschikbaar gesteld aan de samensteller van de compilatie.

Daardoor zat er van twee filmpjes een minder scherpe compilatie in het dossier, aldus het OM vrijdag. In het geval van het derde filmpje beschikten de Rijksrecherche en het OM niet over de scherpere versie. Het OM betreurt deze gang van zaken, aldus het OM vrijdag in een verklaring.

Advocaat Richard Korver kwam begin deze week tijdens de rechtszaak in de extra beveiligde zaal op Schiphol met drie filmpjes die beduidend beter van kwaliteit zijn dan die van justitie. Ook de rechtbank vroeg zich af hoe dat kon. Op verzoek van het OM heeft de Rijksrecherche dat vervolgens uitgezocht.

"Inmiddels is duidelijk dat van twee van de drie filmpjes de oorspronkelijke, scherpere beelden al in een vroeg stadium van het onderzoek in het bezit waren van de Rijksrecherche. Per abuis zijn die intern niet ter beschikking gesteld aan de samensteller van de compilatie. Daardoor zijn beelden van mindere kwaliteit gebruikt en in het strafdossier terechtgekomen", aldus het OM in een verklaring. Rechters baseren zich op het aangeleverde dossier.

Van het derde filmpje heeft justitie nooit de scherpere beelden gehad. Hierop is de arrestatie van Henriquez door vijf agenten van dichtbij te zien. "Het filmpje is destijds ingestuurd per e-mail, echter de Rijksrecherche heeft de identiteit van de persoon achter dit e-mail adres niet vast kunnen stellen."

De nabestaanden storen zich eraan dat ze geen excuses hebben ontvangen en stellen dat op zijn minst "sprake is van een combinatie van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en amateurisme", zegt Korver. Het 'tast het vertrouwen in de rechtsstaat aan" dat eigen onderzoek nodig was "om de waarheid boven water te halen".

Mitch Henriquez overleed ruim twee jaar geleden nadat hij was gearresteerd op een Haags muziekfestival. Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn arrestatie staan voor de rechter. Maandag krijgen zij de strafeis te horen, volgende maand is de uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden