Clicky


Onzekerheid over lot Siemens-fabriek Hengelo

Onzekerheid over lot Siemens-fabriek Hengelo
17-11-2017 17:31 | Binnenland | auteur ANP

ENSCHEDE - De toekomst van de Siemens-fabriek in Hengelo is nog niet veel duidelijker geworden. Het Duitse technnologieconcern wil de productie van gasturbines in de Overijsselse plaats tussen nu en eind 2020 afbouwen. Maar de directie van Siemens Nederland benadrukte vrijdag dat nog niets in beton is gegoten.

De ruim zeshonderd werknemers kregen tijdens een informatiebijeenkomst in de Grolsch Veste in Enchede te horen dat hun baan op de tocht staat omdat het slecht gaat op de olie- en gasmarkt. Siemens wil daarom vol inzetten op windenergie. De sluiting maakt deel uit van een reorganisatie die wereldwijd duizenden banen kost.

Siemens gaat volgende week om de tafel zitten met de vakbonden en de ondernemingsraad. De bonden hebben al laten weten zich niet zomaar neer te leggen bij sluiting van de fabriek. "Het bedrijf maakt goede producten en schrijft zwarte cijfers'', zei FNV-bestuurder Jan Wit.

Op de vraag of er een kans is dat Hengelo toch open blijft, wilde Siemens-directeur Huub Banus geen antwoord geven. Hij erkende dat de plannen van het moederconcern "een hard gelag'' zijn voor de werknemers. Hij benadrukte dat Siemens zich zal opstellen als "een verantwoordelijk werkgever'' Er is geld voor een goed sociaal plan.

Het kabinet wil kijken hoe de gevolgen voor het personeel kunnen worden beperkt, zei minister van Economische Zaken Eric Wiebes. ,,Voor de mensen die hier werken is dit natuurlijk verschrikkelijk nieuws'', zei hij. Maar de sluiting is "uiteindelijk een bedrijfsbesluit van Siemens'', aldus de bewindsman.

Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo wil op korte termijn een gesprek met het bedrijf. "Siemens heeft nu niet genoeg juridische argumenten op tafel gelegd om een winstgevende en efficiënte onderneming als de vestiging Hengelo te sluiten", vindt hij.