Clicky


'Haringtest bevoordeelt bepaalde leverancier'

'Haringtest bevoordeelt bepaalde leverancier'
15-11-2017 18:06 | Binnenland | auteur ANP

TILBURG - Het lijkt erop dat de haringtest van het AD niet onbevooroordeeld is. Dat concludeert econoom Ben Vollaard van Tilburg University na analyse van de resultaten van de haringtest van dit en vorig jaar. Viswinkels die hun haring betrekken bij een leverancier waarin een van de twee keurmeesters zakelijke belangen heeft, krijgen van het panel een aanzienlijk hogere score.

Het verschil is bijna 4 punten: vishandels die hun haring krijgen van deze leverancier krijgen gemiddeld een 9,1 (op een schaal van 1 tot 10), tegen gemiddeld een 5,5 voor viswinkels die hun haring elders betrekken. De hogere score is volgens de econoom vooral te danken aan subjectieve oordelen over de kwaliteit van schoonmaken en de rijping van de haring. Objectief meetbare factoren zoals temperatuur en gewicht van de haring zijn minder of niet belangrijk voor het verschil.

Het onderzoek levert geen direct bewijs, maar het testteam heeft wel alle schijn tegen, aldus Vollaard.

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD wijst alle aantijgingen van de hand. "Het AD staat in voor de betrouwbaarheid van alle bij de test betrokken keurmeesters. Zij weten niet wie de leveranciers zijn van de haring die zij bij de winkels meenemen voor de test. (..) Als Vollaard ons verwijt dat een goede leverancier goede haring levert, kunnen wij daar weinig tegenin brengen." Volgens Nijenhuis is de betrokken keurmeester "dé expert op haringgebied in Nederland".

Directeur Umut Tagi van de door Vollaard genoemde leverancier, Haring & Zeevis Groothandel Atlantic, spreekt van "leugens". "Is het fout als een bedrijf een ambachtelijk product aflevert? Wij hebben zoveel geschiedenis in de haring, wij willen elke confrontatie aangaan", zegt Tagi.