Clicky


Weer relletjes in Brussel

Weer relletjes in Brussel [foto's+video]
15-11-2017 17:50 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - [update 21:00 uur] Bij rellen in Brussel zijn woensdag circa dertig mensen opgepakt. De rellen ontstonden nadat de politie had ingegrepen bij een bijeenkomst van een zekere Vargasss92, die veel volgers heeft op Instagram en Snapchat. Hij is ook aangehouden. De burgemeester van Brussel, Philippe Close, zei woensdagavond tegen de zender VTM dat de politie de situatie inmiddels onder controle had.

Agenten grepen woensdagmiddag in bij een zogenoemde flashmob op het Muntplein in Brussel. Jongeren gooiden ramen in, beschadigden auto's en richtten andere vernielingen aan. De menigte belaagde ook politievoertuigen. In eerste instantie moest de politie zich terugtrekken, maar toen agenten een waterkanon lieten aanrukken, werd het al snel rustiger. Volgens de burgemeester waren de incidenten veroorzaakt door relschoppers die zich onder de aanhangers van Vargasss92 hadden begeven.

Vargasss92 had opgeroepen om samen te komen op het plein. De Fransman had wel gevraagd het rustig te houden. Zijn komst zorgde eerder al in andere steden voor veel aanloop.

"Opnieuw ontoelaatbaar en onbegrijpelijk geweld in centrum Brussel, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Premier Charles Michel: "Er mag geen straffeloosheid heersen voor geweldplegers tegen de politie.''

Zaterdag was het al raak nadat Marokko zich had geplaatst voor het WK voetbal. Ook toen werden vernielingen aangericht en raakten meer dan twintig agenten gewond. Ondanks plunderingen in winkels werden geen arrestaties verricht, wat veel kritiek veroorzaakte. Pas dinsdag pakte de politie een rapper op die via Facebook zou hebben opgeroepen tot de rellen.