Clicky


Inspectie Leefomgeving en Transport sluit handhavingsconvenant met Koninklijke Rotra

Inspectie Leefomgeving en Transport sluit handhavingsconvenant met Koninklijke Rotra
15-11-2017 11:44 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

DOESBURG - Koninklijke Rotra behoort volgens Overheidsinstantie Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tot de zeventien best presterende transport- en logistieke bedrijven van Nederland. De ILT, onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, heeft een nieuw handhavingsconvenant gesloten met Koninklijke Rotra.

In Nederland zijn ruim 13.000 bedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer. Hiervan hebben momenteel 31 bedrijven, waarvan zeventien transportbedrijven, de beschikking over een convenant. De overige veertien bedrijven zijn verladers als Coca-Cola en Heinz.

Met het convenant minimaliseert de Inspectie het toezicht op naleving van wet- en regelgeving. ILT sluit uitsluitend een convenant met een goed presterende bedrijven in de sector die middels een intensieve audit hebben aangetoond volledig te zijn ingericht op correcte toepassing van wet- en regelgeving. Hierdoor kan de Inspectie een groter deel van haar aandacht richten op de risico’s bij minder presterende bedrijven.

Het aantal logistieke bedrijven met een convenant met de overheid is beperkt en slechts voorbehouden aan een selecte groep. Met deze overeenkomst toont Rotra aan haar eigen verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van naleving van wet- en regelgeving, integriteit, veiligheid en duurzaamheid. Het convenant geldt voor alle wegtransport- en crossdockactiviteiten binnen (de zusterbedrijven van) Rotra en is vijf jaar van kracht.

De reikwijdte van de audit is gericht op de wijze waarop een onderneming haar bedrijfssystemen, -processen en beheersingsmaatregelen heeft ingericht opdat deze leiden tot naleving van wet- en regelgeving ten aanzien van de Arbeidstijdenbesluit, Wet wegvervoer goederen, Wet vervoer gevaarlijke stoffen en laad- en losactiviteiten. Daarbij onderzoekt ILT systemen en documenten en neemt het steekproeven op risicovolle processen.

Bij dit intensieve traject van interne en externe audits zijn management, planners, expediteurs en chauffeurs betrokken. Rotra voldoet aan alle systeemcriteria van het ILT en is trots op de beoordeling. In een eerder stadium werd een Roemeens zusterbedrijf al positief beoordeeld door ILT; echter deze valt buiten het convenant.