Personeel Unox kondigt hardere acties aan

Personeel Unox kondigt hardere acties aan
14-11-2017 11:53 | Binnenland | auteur ANP

OSS (ANP) - De werknemers van de Unox-worstfabriek in Oss hebben dinsdag tijdens een protestmanifestatie uitbreiding van hun stakingen aangekondigd. "Er moet een tandje bij. We gaan het ritme opvoeren om Unilever nog meer last te bezorgen. Desnoods gaan we tot de kerst door'', zei FNV-bestuurder Niels Suijker tegen de stakers.

Het personeel van de fabriek in Oss legde maandagavond voor de vijfde dag in anderhalve week het werk neer. Ongeveer tweehonderd werknemers trokken dinsdagochtend van de fabriek naar het centrum van de Brabantse stad.

Om moederbedrijf Unilever nog meer last te bezorgen, wordt vanaf woensdag tijdens de helft van alle ploegendiensten gestaakt.

De stakers werden dinsdag in het centrum van Oss toegesproken door vicevoorzitter Mariëtte Patijn van FNV en door voormalig SP-leider Jan Marijnissen die begin jaren zeventig zelf kort als worstophanger in de fabriek werkte. "De schappen moeten leeg, we steunen jullie tot aan de overwinning'', zei Marijnissen.

In de fabriek in Oss worden rookworsten, soepen en sauzen gemaakt. Moederbedrijf Unilever verkoopt de fabriek aan vleesverwerker Zwanenberg. De nieuwe eigenaar wil morrelen aan de arbeidsvoorwaarden, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers willen daarvoor compensatie van Unilever. Ook eisen zij garanties over behoud van werkgelegenheid.

De vakbond en de stakers denken dat bijvoorbeeld HEMA last kan krijgen als verse rookworst niet meer geleverd kan worden. Ook de voorraad erwtensoep in de supermarkt staat onder druk, zeggen ze.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier