Clicky


Oud-medewerker SBM bekent omkooppraktijken

Oud-medewerker SBM bekent omkooppraktijken
09-11-2017 20:47 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

HOUSTON - Voormalig topman Tony Mace van SBM Offshore heeft in de Verenigde Staten schuld bekend voor corruptie in het Braziliaanse omkoopschandaal waar het bedrijf bij betrokken was. De Brit heeft voor de rechter in Houston toegegeven in het verleden steekpenningen te hebben goedgekeurd, in de hoop zo lucratieve contracten voor SBM te regelen.

Mace was van 2008 tot en met 2011 topman van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Hij werd, net als enkele andere bestuurders, eerder ook al in Brazilië aangeklaagd om deze kwestie. Zijn vonnis volgt op 2 februari.

SBM kwam er in 2012 achter dat medewerkers in verscheidene landen zich schuldig hadden gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. Het bedrijf trof eerder een schikking met justitie in Nederland in de VS, maar onlangs werd duidelijk SBM de affaire nog niet achter zich heeft kunnen laten. Er is onder meer een flink bedrag extra opzij gezet omdat er mogelijk nog een boete in de VS volgt.

Eerder deze week legde ook een andere voormalige bestuurder van SBM al een schuldbekentenis af voor de federale rechtbank in Houston. Het gaat om Robert Zubiate, een voormalige verkoop- en marketingmanager bij de Amerikaanse tak van SBM. Hij bekende dat hij jaren geleden samen met twee hooggeplaatste collega's mensen van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras heeft omgekocht om contracten veilig te stellen. Zijn vonnis staat op de rol voor 31 januari.