FNV blij dat Menzies op Schiphol collectief ontslag intrekt

FNV blij dat Menzies op Schiphol collectief ontslag intrekt
09-11-2017 17:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Vrachtafhandelaar Menzies World Cargo op Schiphol trekt het collectief ontslag van 101 werknemers in. Jan van den Brink van FNV Luchtvaart: "Dit is goed nieuws voor de werknemers. De FNV lobbyt samen met werkgevers om te zorgen dat het vrachtverkeer op Schiphol en de daarmee gepaard gaande werkgelegenheid behouden blijft."

Deal KLM en Air Bridge Cargo (ABC) biedt Menzies tijdelijke oplossing

Een van de grootste klanten van Menzies is het Air Bridge Cargo dat deze winter de helft minder slots kreeg toegewezen op Schiphol, waardoor het genoodzaakt was om met de vracht uit te wijken naar luchthaven Luik in België. Door de recente deal tussen KLM en ABC komt een deel van het werk van de Russische luchtvrachtmaatschappij dat zou verdwijnen, terug naar Menzies World Cargo. Terwijl KLM haar recht om gebruik te maken van het Russische luchtruim voor deze winter heeft veiliggesteld. Nog niet helder is of dit ook voor langere termijn het geval is.

FNV en werkgevers blijven pleiten voor duurzame oplossing voor álle vrachtvervoerders

De FNV blijft zich hardmaken voor een duurzame oplossing voor het tekort aan vrachtslots op Schiphol waardoor werkgelegenheid wordt bedreigd. De KLM/ABC deal is alleen een oplossing voor ABC maar niet voor alle andere vrachtvervoerders op Schiphol die kampen met een tekort aan slots en daardoor dreigen uit te wijken naar luchthavens in het buitenland. Als we die werkgelegenheid voor Schiphol en Nederland willen behouden dan moeten we kiezen voor een duurzame oplossing. Een ‘local rule’, waardoor onderscheid gemaakt kan worden tussen vracht- en passagiersvluchten als het gaat om het toekennen van slots, lijkt daarvoor de aangewezen oplossing.

Schiphol aan zet

Drie weken geleden gaf de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma de opdracht aan Schiphol om binnen vier weken een voorstel uit te werken voor het toekennen van extra vrachtvluchten en het herverdelen van vrijvallende vluchten. Dat voorstel moet op draagvlak in de sector kunnen rekenen is de aanvullende eis van Dijksma. "Een terechte opdracht vinden wij, want het is met name Schiphol die verantwoordelijk is voor het ‘volvliegen’ van de luchthaven en datzelfde Schiphol is in de positie om een gedegen voorstel uit te werken", zegt Leen van der List, projectleider van de FNV op Schiphol.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier