Transport Online - Transportsector wacht mogelijk miljoenenclaim van werknemers

Transportsector wacht mogelijk miljoenenclaim van werknemers

Transportsector wacht mogelijk miljoenenclaim van werknemers
06-11-2017 13:23 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Zeker 100.000 werknemers in het beroepsgoederenvervoer hebben mogelijk nog geld tegoed van hun werkgever. Het gaat al gauw om duizenden euro’s bruto per persoon. De reden: ze krijgen te weinig geld uitbetaald voor hun vakantiedagen. “Werknemers kunnen dit over de afgelopen vijf jaar terugvorderen bij hun werkgever”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. De bond gaat werknemers hierbij helpen.

De uitbetaling van vakantiedagen is al langer onderwerp van gesprek met de werkgevers in de transportsector. Aanleiding is een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011). Volgens die uitspraak moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag.

“Dat is in de transportsector nu duidelijk niet het geval”, zegt Van Rijssel. “De uitbetaling van een vakantiedag is uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris. Er wordt geen rekening gehouden met toeslagen en de vele overuren. Dat klopt niet.”

Structureel veel overuren

De kwestie was (of is nog steeds) aan de orde bij meer bedrijven en sectoren, maar volgens Van Rijssel zitten werknemers in de transportsector in een bijzondere situatie. “Er is geen sector waar werknemers structureel zoveel overuren maken. Werkweken van 60, 70 uur zijn geen uitzondering. Die overuren zijn onderdeel van hun salaris en moeten dus ook meetellen bij het uitbetalen van vakantiedagen. Werknemers die dit over de afgelopen vijf jaar willen vorderen, hebben volgens ons een sterke zaak. Het gaat om zeker 100.000 werknemers: niet alleen chauffeurs, maar ook kantoormedewerkers die in ploegendienst werken of planners die structureel in de weekenden werken.”

Werkgevers wilden geen deal

Tijdens het cao-overleg eerder dit jaar heeft CNV Vakmensen geprobeerd om met werkgeversorganisaties TLN en VVT een centrale deal te maken. “Dan hadden we het in één keer goed kunnen regelen voor iedereen. Maar de werkgevers wilden daar helaas niet van weten”, zegt Van Rijssel.

Claim bij afzonderlijke werkgevers

Dat betekent dat werknemers nu zelf bij hun eigen werkgever een vordering moeten indienen. CNV Vakmensen gaat de werknemers hierbij helpen. Voor drie leden heeft de bond – bij wijze van proef – over de afgelopen vijf jaar een claim ingediend van elk zo’n 6.000 euro bruto. Het gaat om werknemers van GCA en Geodis. “Als ze niet betalen, starten we een proefproces bij de rechter.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions