Transport Online - Sterke vraag helpt AF-KLM aan veel meer winst

 


Sterke vraag helpt AF-KLM aan veel meer winst

Sterke vraag helpt AF-KLM aan veel meer winst
03-11-2017 11:40 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - Een sterke vraag naar vliegreizen en stijgende ticketprijzen hebben Air France-KLM afgelopen kwartaal aan een fors hogere winst geholpen. De vliegtuigen zaten ondanks een groeiend stoelaanbod een stuk voller dan een jaar eerder. Ook de lagere brandstofrekening hielp mee.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde in het derde kwartaal 27,9 miljoen passagiers, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. De omzet ging afgezien van wisselkoerseffecten eveneens met 5 procent omhoog naar 7,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg 552 miljoen euro.

De operationele winst viel met ruim 1 miljard euro zo'n 43 procent hoger uit dan in het derde kwartaal van 2016. KLM neemt van dat resultaat nog altijd het grootste deel voor zijn rekening, met een bedrag van 540 miljoen euro in het derde kwartaal, tegen 484 miljoen euro voor Air France.

Azië en Latijns-Amerika

Met name op routes naar Azië en Latijns-Amerika zaten de ticketprijzen in de lift. Brazilië, Japan en China droegen daar het meeste aan bij, zei financieel directeur Frédéric Gagey in een toelichting. Gecorrigeerd voor valutaschommelingen lagen de prijzen gemiddeld ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.

KLM kon afgelopen kwartaal niet ten volle profiteren van de verbeterde marktomstandigheden. De capaciteitsgroei bleef beperkt tot 2,1 procent, stukken minder dan in de eerste jaarhelft. "De volle pieken op Schiphol in de zomer laten verdere groei niet toe'', aldus topman Pieter Elbers.

Verbetering productiviteit

De sterke resultaten van KLM zijn volgens Elbers mede te danken aan een verdere verbetering van de productiviteit, waardoor de kosten per gevlogen kilometer daalden. Voor de groep als geheel gingen de kosten ook licht omlaag, al werden de besparingen deels tenietgedaan door onder meer hogere uitgaven aan een winstdelingsregeling voor het personeel.

Voor het vierde kwartaal gaat Air France-KLM opnieuw uit van een positieve ontwikkeling van het prijsniveau, zonder zich aan concrete voorspellingen te wagen. De boekingen voor vluchten naar verre bestemmingen voor de komende maanden liggen voor ten opzichte van vorig jaar. De brandstofrekening komt naar verwachting uit rond hetzelfde niveau als een jaar eerder.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden