Clicky


OM eist tonnen van AkzoNobel om gevaar

OM eist tonnen van AkzoNobel om gevaar
02-11-2017 16:53 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Chemiebedrijf AkzoNobel zou 450.000 euro boete moeten betalen vanwege een reeks incidenten, zoals de ontsnapping van chloorgas en een zoutzuurwolk. Die hadden kunnen worden voorkomen als het bedrijf ,,de veiligheid op nummer één had gesteld'', aldus het Openbaar Ministerie donderdag bij de rechtbank in Rotterdam.

In april 2013 hadden twee werknemers chloorgas ingeademd. Dat was vrijgekomen bij het werken aan leidingen. De medewerkers raakten onwel. Het incident werd echter niet gemeld.

In 2015 kregen vier werknemers zoutzuur over zich heen. Ze droegen geen beschermende kleding, terwijl dat wel moest. De wolk zoutzuur trok over de openbare weg naast de installatie en bedrijven in de omgeving moesten worden ontruimd. AkzoNobel had ook nog eens tot twee keer toe niet doorgegeven dat stoffen werden geloosd op het water.

Het Openbaar Ministerie vindt dat een groot bedrijf als AkzoNobel een voorbeeldfunctie heeft, maar in de praktijk "slordig, haast onverschillig'' is. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

"AkzoNobel betreurt ten zeerste dat de incidenten hebben kunnen plaatsvinden'', liet een woordvoerder weten. "Veiligheid en gezondheid voor onze mensen en de omgeving staan voorop.'' Uit eigen onderzoek van het bedrijf blijkt dat medewerkers fouten hebben gemaakt en bestaande veiligheidsmaatregelen en werkprocedures niet hebben gevolgd. Daarop zijn volgens de zegsman ook maatregelen genomen.