Clicky


Spaanse aanklager wil arrestatie Puigdemont

Spaanse aanklager wil arrestatie Puigdemont
02-11-2017 16:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MADRID - Een rechter in Madrid heeft donderdag volgens de krant La Vanguardia de arrestatie gelast van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Hij moest zich donderdag melden bij de rechtbank, maar kwam niet opdagen. Puigdemont zit in België.

De rechter vaardigde daarom een Europees arrestatiebevel uit tegen Puigdemont en vier andere oud-bestuurders die in België zitten. Dat gebeurde op verzoek van justitie. De Belgische advocaat van Puigdemont verklaarde eerder dat zijn cliënt wil meewerken met de autoriteiten, maar vanwege het politieke klimaat niet naar Spanje wil terugkeren.

Het Belgische federaal parket heeft het arrestatiebevel nog niet binnen, meldde dagblad De Morgen. Als dat wel het geval is, gaat een Belgische rechter bepalen of Puigdemont moet worden aangehouden en uitgeleverd. Tegen dat besluit kan nog beroep worden aangetekend.

Puigdemont en andere politici worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld. De Spaanse autoriteiten zeiden twintig verdachten in beeld te hebben. Van hen verschenen er uiteindelijk vijftien voor de rechter. Alleen Puigdemont en vier van zijn oud-ministers bleven weg.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkende de uitslag niet.