Clicky


Vogelgriep (HPAI) in Bulgarije: Tweede reiniging en ontsmetting vervoermiddelen verplicht

Vogelgriep (HPAI) in Bulgarije: Tweede reiniging en ontsmetting vervoermiddelen verplicht
02-11-2017 09:38 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Sinds 21 oktober 2017 moeten vervoermiddelen, die gevogelte(onder andere pluimvee) of broedeieren hebben vervoerd naar en/of van Bulgarije dan wel in Bulgarije hebben geladen en/of gelost en leeg naar ons land terugkeren, een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. In dit EU-land is, evenals in Frankrijk en Italië, een uitbraak van de besmettelijke (hoog-pathogene) variant van vogelgriep (oftewel HPAI) bij gehouden pluimvee gemeld.

De verplichte tweede R&O geldt voor transporten met gevogelte of broedeieren van en naar derde landen, alsmede lidstaten van de Europese Unie waar een uitbraak van HPAI (vogelgriep) onder gehouden pluimvee is bevestigd. Het NVWA Incident Crisis Centre (NVIC) heeft het overzicht van risicolanden met verplichte tweede R&O pluimvee aangepast.

Schoonmaken op erkende óf aangewezen R&O plaats

Ongeladen vervoermiddelen afkomstig uit risicolanden voor HPAI (zoals genoemd in de lijst) moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede R&O ondergaan op een erkende R&O-plaats voor veetransportmiddelen óf aangewezen wasplaats voor pluimveetransportmiddelen.

De reiniging en ontsmetting van het vervoermiddel en bij het transport gebruikte voorzieningen zoals kratten en containers, moet gebeuren met voor dat doel op grond van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) toegelaten ontsmettingsmiddelen en op een zodanige wijze dat de bioveiligheid niet in gevaar kan komen.

Bewijs van bewijs van reiniging en ontsmetting

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of aangewezen wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.