Clicky


Gelijkheid man/vrouw onder druk in Nederland

Gelijkheid man/vrouw onder druk in Nederland
02-11-2017 09:31 | Binnenland | auteur ANP

COLOGNY - In Nederland is de gelijkheid tussen vrouwen en mannen afgenomen. Op een ranglijst van het World Economic Forum is ons land gezakt naar plaats 32, tegen plaats 16 in 2016.

De 'gender gap', het verschil tussen de seksen in het nadeel van vrouwen, is groter geworden op het gebied van economische participatie, gezondheid en politieke invloed. Vooral op het laatste punt scoren vrouwen in Nederland slecht. Volgens Esther de Jong van Atria, kenniscentrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, staat gendergelijkheid niet op de politieke agenda.

"In de emancipatieparagraaf van het regeerakkoord is het woord 'vrouw' nergens te bekennen. Daaruit lijkt het alsof de regering de vrouwenemancipatie als 'af' beschouwt''. De Jong stelt dat het onderzoek van World Economic Forum vooral duidelijk maakt dat dit niet het geval is en dat politieke wil belangrijk is want "uit zichzelf gaat het niet veranderen''.

Ook de FNV kaart het belang van de rol van politiek aan. Volgens de vakbond wordt het "hoog tijd dat bedrijven en politiek de loonkloof gaan dichten''. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zou graag oplossingen zien die in omringende landen al zijn doorgevoerd zoals meer zorgverlof voor vaders en goede kinderopvang.

Op het gebied van onderwijs en leerresultaten doet Nederland het juist bijzonder goed. Vrouwen hebben daar evenveel kansen als mannen, maar dit is niet genoeg om de verminderde politieke invloed te compenseren.

De lijst wordt voor het negende jaar op rij aangevoerd door IJsland, gevolgd door Noorwegen en Finland. Rwanda heeft de vierde plek overgenomen van Zweden, dat nu op vijf staat. Onder aan de lijst staan Syrië, Pakistan en Jemen. Als de vrouwenemancipatie wereldwijd in dit tempo doorgaat, moeten vrouwen volgens het World Economic Forum nog 217 jaar wachten voordat zij gelijk zijn aan mannen op professioneel en economisch gebied.