OM: flatbrand aangestoken om verzekeringsgeld

OM: flatbrand aangestoken om verzekeringsgeld
01-11-2017 19:59 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De fatale flatbrand in Diemen is mogelijk aangestoken om de verzekering op te lichten. Dat is volgens het Openbaar Ministerie het meest waarschijnlijke scenario, zei een woordvoerder na afloop van de eerste voorbereidende zitting in de zaak.

Tijdens de zitting zei de officier van justitie dat mogelijk nog een vierde verdachte wordt gearresteerd voor de brand. Die brak uit in de nacht van 18 op 19 juli in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. De 27-jarige David Swart kwam om het leven. Hij werd de dag na de brand gevonden op de twaalfde verdieping. Twee mensen, onder wie zijn vriendin, raakten zwaargewond.

De hoofdverdachte Gilermo I. (24) was niet op de zitting aanwezig, volgens zijn advocaat niet uit desinteresse maar omdat de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld. De vader van slachtoffer Swart is bezig een schadeclaim voor te bereiden, zo bleek tijdens de zitting.

Gilermo I. was de enige die woensdag voor de rechter had moeten staan. Voor de twee andere verdachten in deze zaak, een 26-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Amsterdam, kwam de zitting te vroeg, zij zijn recent pas gearresteerd. I. wordt brandstichting ten laste gelegd. De volgende proformazitting staat gepland voor 18 januari. De drie verdachten worden dan tegelijk verwacht. Volgens de Amsterdamse zender AT5 was de 23-jarige verdachte, Gilermo's zus Simona I., de bewoonster van de woning waar de brand werd gesticht.

De brand in Diemen bleef beperkt tot één woning op de begane grond, maar de rook trok door de hele flat doordat een branddeur onklaar was geraakt en het centrale trappenhuis werkte als een schoorsteen. Omdat de officier van dienst het trappenhuis over het hoofd had gezien, had de brandweer alleen de eerste zeven etages ontruimd.

Op camerabeelden zijn twee mannen te zien die brand stichten op de begane grond van de flat. De politie liet eerder weten rekening te houden met drie scenario's: een conflict in de relationele sfeer, verzekeringsfraude of het maskeren van sporen van inbraak. Het OM gaat intussen uit van het tweede scenario.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,457

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden