Transport Online - Omgevingsvergunning voor sluisdeuren grootste zeesluis ter wereld

Omgevingsvergunning voor sluisdeuren grootste zeesluis ter wereld

Omgevingsvergunning voor sluisdeuren grootste zeesluis ter wereld
01-11-2017 13:39 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

IJMUIDEN - Op 31 oktober 2017 heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) de omgevingsvergunning verleend voor een tweetal sluisdeuren met bijbehorende bewegingsmechanismen en een reservedeur voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Deze vergunning is op 1 november 2017 gepubliceerd en staat tot 15 december 2017 op onze website onder bekendmakingen Zeesluis.

Enorme roldeuren

Deze sluisdeuren gaan deel uitmaken van ’s werelds grootste zeesluis die ook als waterkering dient. De ruimte voor de deuren is beperkt. Aannemersconsortium OpenIJ, die in opdracht van Rijkswaterstaat werkt aan de aanleg van de nieuwe zeesluis in IJmuiden, maakt daarom gebruik van een roldeurconstructie.

Verder gebeurt het nivelleren van water met behulp van stalen schuiven in de sluisdeuren, zodat er geen ruimte verspillende ‘omloopriolen’ nodig zijn. De deuren zijn gemaakt van staal, hebben een afmeting van 72 x 11 x 25 meter en wegen 2400 ton per stuk. De deuren worden geproduceerd in Zuid-Korea. In 2018 komen ze per schip naar IJmuiden.

Vergunningen en toezicht

Met het verlenen van de omgevingsvergunning voor de sluisdeuren heeft OD NZKG inmiddels het merendeel van de vergunningen verleend en bekendgemaakt. OD NZKG blijft elk kwartaal de benodigde aanvragen voor geluidsontheffingen beoordelen. Er volgen nog een paar omgevingsvergunningen (bouw), voor onder andere de voorhavendam en de loswallen. De constructeurs toetsen de bouwtekeningen en berekeningen op constructieve veiligheidsaspecten. De bouw- en bodeminspecteurs controleren op het bouwterrein de navolging van de voorschriften in de vergunningen en het saneringsplan. De OD NZKG draagt hiermee bij aan de veiligheid van de omgeving tijdens de aanleg van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. 

Eén loket

OD NZKG coördineert in opdracht van de provincie Noord-Holland de vergunningen voor de nieuwe zeesluis. Dit betekent dat alle informatie over de vergunningen en het indienen van zienswijzen ondergebracht is bij één loket met de benodigde expertise op het gebied van bodem, constructieve veiligheid, milieu, geluid, juridische zaken, bouw en bouwveiligheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen