Vermeende dader 'New York' onder vergrootglas

Vermeende dader 'New York' onder vergrootglas
01-11-2017 10:13 | Buitenland | auteur ANP/RTR

TASJKENT - De Oezbeekse president Sjavkat Mirzijojev heeft de Verenigde Staten hulp aangeboden bij het onderzoek naar de aanslag in New York. Hij deed dat in een condoleancebrief aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump.

Bronnen hebben tegen Amerikaanse media gezegd dat de aanslagpleger een 29-jarige Oezbeek is. Hij woont naar verluidt sinds 2010 in de Verenigde Staten. De man zou daar onder meer hebben gewerkt als vrachtwagenchauffeur en ging later aan de slag voor vervoersbedrijf Uber.

Over het motief van de man bestaat nog onduidelijkheid. "Hij vond de Verenigde Staten leuk'', zei een Oezbeekse kennis van de vermeende dader tegen The New York Times. "Hij leek erg gelukkig, was altijd vrolijk en sprak steeds alsof alles goed was'', vertelde de man. "Hij leek me geen terrorist, maar ik wist niet wat in hem omging.''

Inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek waren al eerder betrokken bij aanslagen in het westen. Zo arresteerde de Zweedse politie een Oezbeek na de aanslag in april. Toen reed een man in een vrachtwagen in op voetgangers in Stockholm. Vier mensen overleefden het niet.

Ook de vermeende dader van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul kwam uit Oezbekistan. Bij die aanslag vielen rond de jaarwisseling 39 doden. Duizenden mannen uit Centraal-Aziatische landen hebben zich bij terreurorganisatie Islamitische Staat aangesloten in in Syrië en Irak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden