Transport Online - KLM en ABC zoeken oplossing landingsrechten

KLM en ABC zoeken oplossing landingsrechten

KLM en ABC zoeken oplossing landingsrechten
31-10-2017 19:33 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - KLM en de Russische vrachtvervoerder ABC proberen zo snel mogelijk "een oplossing'' te vinden voor een conflict over vertrek- en landingsrechten (zogenoemde slots) op Schiphol het komend winterseizoen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag.

Air Bridge Cargo (ABC) is recent vertrek- en landingsrechten op de luchthaven kwijtgeraakt en is daar boos over. Rusland zou hebben gedreigd zijn luchtruim te sluiten voor KLM als er geen oplossing komt. Die zal vermoedelijk inhouden dat KLM een deel van zijn slots voor vrachtverkeer overdoet aan ABC.

"Mede op mijn aandringen zitten de KLM en ABC rond de tafel voor deze oplossing waarmee het Russische luchtruim ook dit seizoen toegankelijk blijft voor de Nederlandse luchtvaart", laat minister Cora van Nieuwenhuizen weten in een verklaring. De inzet is dat er deze week nog een akkoord komt.

Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dreigen de Russen wel vaker het overvliegrecht over Siberië in te trekken voor maatschappijen van landen waarmee een luchtvaartgerelateerd conflict speelt. Het gebeurt echter vrijwel nooit dat dit dreigement ook echt wordt uitgevoerd.

Voor het komende winterseizoen hebben verscheidene luchtvrachtmaatschappijen geen of minder vertrek- en landingsrechten gekregen voor Schiphol dan waarop zij hadden gehoopt. De vrachtsector heeft eerder om extra vertrek- en landingsrechten gevraagd, maar dat is door andere gebruikers van Schiphol afgewezen, meldde het ministerie van Infrastructuur vorige maand. Schiphol is toen door het ministerie gevraagd met een oplossing voor de langere termijn te komen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions