Transport Online - 'Bedrijf Waalwijk slaat te veel gevaarlijke stoffen op'

'Bedrijf Waalwijk slaat te veel gevaarlijke stoffen op'

'Bedrijf Waalwijk slaat te veel gevaarlijke stoffen op'
31-10-2017 18:29 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

WAALWIJK - De Politie heeft dinsdag in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket een bedrijf in Waalwijk doorzocht. Het bedrijf, de directeur en de veiligheidscoördinator worden verdacht van het opzettelijk meer gevaarlijke stoffen opslaan, bewerken en verwerken dan is toegestaan volgens de omgevingsvergunning. Bovendien zouden de genomen veiligheidsmaatregelen niet voldoende zijn. De Politie nam administratie in beslag en de opgeslagen stoffen zijn geïnventariseerd, meldt het Openbaar Ministerie.

Bij het bedrijf in Waalwijk worden chemische producten opgeslagen, gemengd, geroerd, omgepakt en verpakt. Volgens de vergunning mag het bedrijf  ruim 3000 ton gevaarlijke én niet-gevaarlijke stoffen in opslag hebben. Bij controles door de omgevingsdiensten eind december 2016, in juli en oktober 2017 ontbraken adequate lijsten met daarop de aanwezige (gevaarlijke) stoffen. De lijst moet in het geval van calamiteiten snel aan de brandweer overhandigd kunnen worden. Ook werden meer gevaarlijke stoffen aangetroffen dan is toegestaan.

Bij de controles waren zelfs anderhalf keer zo veel gevaarlijke stoffen aanwezig, dan dat bedrijven mogen hebben volgens de zwaarste categorie van het Besluit Risico’s Zware Ongevallen. Aan dat soort bedrijven worden hoge veiligheidseisen gesteld om incidenten te voorkomen, dan wel de gevolgen daarvan voor mens en milieu beperkt te houden. Het bedrijf voldeed vermoedelijk niet aan die stricte veiligheidseisen.  De veiligheidscoördinator en directeur van het bedrijf worden ervan verdacht dat zij leiding hebben gegeven aan de vermoedelijk strafbare feiten door het bedrijf.

Bedrijven die zich bezig houden met milieubelastende werkzaamheden (zoals bijvoorbeeld de opslag en het verwerken van chemicaliën), moeten daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen volgens de Wet milieubeheer. In de vergunning zijn voorschriften opgenomen om milieuschade en milieuverontreiniging te voorkomen.

Bedrijven die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig hebben, vallen ook onder het Besluit risico's zware ongevallen en hebben extra zware verplichtingen ten aanzien van veiligheid en milieu. Een klein verzuim kan grote consequenties hebben. Wanneer bedrijven en personen met opzet in strijd handelen met de milieuvergunning en met de voorschriften van het Besluit risico's zware ongevallen kan dat tot ernstige incidenten leiden, de veiligheid in gevaar brengen en de omgeving ernstige schade berokkenen. Daarom pakt het Functioneel Parket dit aan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions