Clicky


Pechtold: Buma 'onverstandig' over referendum

Pechtold: Buma 'onverstandig' over referendum
31-10-2017 18:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De uitlatingen van CDA-leider Sybrand Buma over een referendum dat ophanden lijkt over de zogenoemde sleepwet waren "niet zo verstandig''. Dat vindt Alexander Pechtold, wiens partij net als die van Buma deel uitmaakt van de nieuwe regeringscoalitie. Buma verdedigt zijn uitspraken en stelt dat hij ,,Nederland niet voor de gek wil houden'' maar eerlijk wil zijn.

Buma stelde zaterdag dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) er moet komen en dat hij het referendum dat tegenstanders willen organiseren niet als een "echt referendum'' beschouwt. De CDA-voorman benadrukte dat afschaffing van het raadgevend referendum is vastgelegd in het regeerakkoord. Volgens Pechtold moet Buma de komende maanden de kiezer vertellen "dat we natuurlijk wel serieus omgaan met het wettelijk instrumentarium dat we hebben''.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft niet afgesproken wat het kabinet moet doen met de uitslag van een eventueel referendum over de Wiv, zei Pechtold. Wat hem betreft kan van intrekken van de wet sowieso geen sprake zijn. Wel zoekt het kabinet meer draagvlak, door bijvoorbeeld af te spreken dat de wet snel wordt geëvalueerd.

Volgens Buma zou hij de kiezer voor de gek houden als hij geen duidelijkheid verschaft over wat er met de uitslag moet gebeuren. Het is voor Buma "totaal ondenkbaar'' dat de Wiv na een nee wordt ingetrokken. Het aanpassen van de wet na een tegenstem is voor de CDA-leider ook een halfslachtige en daarmee onbegaanbare weg. Als het kabinet het referendum sneller zou kunnen afschaffen was het er al niet meer geweest, stelt Buma. Daarom wil hij eerlijk zijn en op voorhand duidelijk maken dat de wet er hoe dan ook komt.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff houdt ook vast aan de wet, maar wil de uitslag van het referendum wel "naast de belangen van de staatsveiligheid leggen''. Voor hem maakt het geen verschil dat de afschaffing van het raadgevend referendum in het verschiet ligt.

De ChristenUnie wil heel goed luisteren naar de kiezer, zei voorman Gert-Jan Segers. "Maar je kunt niet zeggen: we leveren onze staatsveiligheid in als er toevallig een meerderheid is die deze wet niet bevalt.'' Segers wil nog niet zeggen of de wet kan worden aangepast.

Woensdag wordt duidelijk of er een referendum over de Wiv komt.