Marineschip onderschept drugstransport in Caribische Zee

Marineschip onderschept drugstransport in Caribische Zee
31-10-2017 13:49 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HELDER - Het marineschip Zr.Ms. Zeeland heeft deze week 600 kg cocaïne onderschept in de Caribische Zee. Het schip was net vertrokken uit Curaçao richting Nederland na een inzet van vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied. Bij de onderschepping zijn twaalf balen cocaïne uit zee opgepikt. De drie opvarenden van de go-fast zijn aangehouden en overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao.

De DASH-9, het maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) detecteerde zondagavond tijdens een patrouille een verdachte ‘go-fast’ ten noordoosten van Bonaire. Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de kustwacht te Curaçao informeerde hierop Zr.Ms. Zeeland die haar koers verlegde.

Op locatie aangekomen trof het marineschip het verdachte vaartuig met drie opvarenden. De Zeeland zette hierop direct de NH-90 maritieme gevechtshelikopter en beide interceptors in. Hierop dwong de NH-90 het verdachte vaartuig met waarschuwingsschoten tot stoppen. De opvarenden zetten hierop hun lading overboord en probeerden te ontkomen.

Met disabling fire op de buitenboord motoren, is het snelle bootje uiteindelijk tot stoppen gebracht. Na een zoekactie zijn twaalf balen cocaïne uit zee gehaald. Zr.Ms. Zeeland is vervolgens terug naar Curaçao gevaren, waar de contrabande en verdachten gistermiddag (lokale tijd) zijn overdragen aan de autoriteiten. Daarna zette het marineschip weer koers naar Nederland.

Zr.Ms. Zeeland heeft de afgelopen vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied gevaren. In deze periode speelde het schip een belangrijke rol bij het leveren van noodhulp aan de bovenwindse eilanden en Dominica na passage van orkanen Irma en Maria. Zr.Ms. Van Speijk lost de Zeeland af als stationsschip. Het multipurposefregat komt op vrijdag 10 november aan op Curaçao.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,453

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden