Clicky


Puigdemont akkoord met nieuwe verkiezingen

Puigdemont akkoord met nieuwe verkiezingen
31-10-2017 19:33 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De naar België uitgeweken Catalaanse leider Carles Puigdemont gaat akkoord met de verkiezingen die Madrid voor 21 december in Catalonië heeft uitgeschreven. In Brussel zei Puigdemont dat hij de uitslag van die stembusgang zal respecteren. Hij riep de regering in Madrid op hetzelfde te doen, ook als separatistische partijen de verkiezingen winnen.

Puigdemont was maandag naar België gereisd, nadat de Spaanse procureur-generaal hem en andere leden van de ontslagen regering wegens rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld had aangeklaagd. Het Spaanse hooggerechtshof heeft Puigdemont opgeroepen donderdag een verklaring te komen afleggen, maar het is nog maar de vraag of de afgezette Catalaanse leider gehoor geeft aan die oproep. Puigdemont zegt dat hij pas terugkeert naar Spanje als Madrid hem een eerlijk proces garandeert.

De conservatieve Spaanse regering van premier Mariano Rajoy ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag onafhankelijk had verklaard. Madrid nam het bestuur van het autonome Catalonië daarna over. Het Spaanse constitutionele hof heeft de onafhankelijkheidsverklaring dinsdag geschrapt.

Puigdemont bracht dinsdag een bezoek aan het kantoor van de Europese Vrije Alliantie. Hierin zijn zo'n veertig partijen verenigd die uit zijn op meer zelfbeschikking, waaronder de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, noemde Puigdemont voor de zender VTM "een vriend'' die hij niet in de steek zal laten. "Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers'', aldus De Wever. "Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd.''