'KLM moet mogelijk om Siberië heen vliegen'

'KLM moet mogelijk om Siberië heen vliegen'
31-10-2017 13:19 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

AMSTERDAM - Rusland dreigt vliegtuigen van KLM niet meer toe te staan om via Siberië naar het Verre Oosten te vliegen. Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is een conflict over landingsrechten op Schiphol voor een Russische vrachtmaatschappij zodanig hoog opgelopen, dat KLM al bij de bond heeft aangeklopt voor voorbereidingsmaatregelen om toestellen om te kunnen laten vliegen.

Een woordvoerder van de VNV bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf. Door bepaalde cao-afspraken is KLM verplicht om aan de VNV toestemming te vragen als het de pilotenbezetting op intercontinentale vluchten wil uitbreiden. Dat laatste is nodig omdat het in geval van sluiting van het Siberische luchtruim enkele uren langer zou duren om in Japan, China of Zuid-Korea te komen.

Het conflict zou draaien om Air Bridge Cargo (ABC). Die Russische vrachtmaatschappij is recent landingsrechten op Schiphol kwijtgeraakt en neemt daar volgens De Telegraaf geen genoegen mee. De situatie zou inmiddels op hoog niveau besproken worden tussen de regeringen in Moskou en Den Haag.

KLM en het ministerie van Infrastructuur weigeren commentaar te geven. Volgens de VNV dreigen de Russen wel vaker het overvliegrecht over Siberië in te trekken voor maatschappijen van landen waarmee een luchtvaartgerelateerd conflict speelt. Het gebeurt echter vrijwel nooit dat dit dreigement ook echt wordt uitgevoerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden